Evropska “mapa otrova”: Bosna i Hercegovina na drugom mjestu

Mapa zagađenosti zraka u Evropi @Twitter/EEA

U izvještaju koji je objavila “Evropska agencija za životnu sredinu” (EEA), uočeno je da je zrak koji se udiše u Bosni i Hercegovini, odnosno u nekim njenim dijelovima, na mnogo opasnijem nivou od prosječnih vrijednosti.

Evropska agencija za životnu sredinu” objavila je studiju u kojoj se poredi zrak koji udišu stanovnici gradova u ovom dijelu svijeta.

U studiji je navedeno da je najveći rizik po zdravlje životne sredine u Evropi zagađenje zraka, a između ostalog se dodaje da je većina ljudi koji žive u zemljama širom Evrope, uključujući zemlje poput Turske i Kosova, izložena opasnim nivoima zagađenja zraka.

Dok je zabilježeno da su materijali u zraku uzrokovali više od 307.000 smrtnih slučajeva u zemljama članicama EU u 2019. godini, objavljeno je da 97 posto gradova u regiji sadrži opasne tvari u zraku, a 94 posto ima više karbon dioksida od prosjeka koji preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Mnogobrojne teške bolesti

U novoj studiji je uočeno da su se ovi nivoi smanjili. Prema studiji, stopa opasnih materija u zraku je smanjena na 92 ​​posto, dok je nivo azot-dioksida vidno smanjen.

Lista zagađenosti zraka u Evropi po državama @Twitter/EEA

Stručnjaci su takođe istakli da ovo zagađenje zraka izaziva rak, srčana oboljenja i astmu.

U konačnom izvještaju “Evropske agencije za životnu sredinuBosna i Hercegovina se nalazi na drugom mjestu po zagađenju zraka u Evropi, prva je Sjeverna Makedonija, dok je na trećem mjestu Turska.

Vezane vijesti

Teške optužbe iz RS: Vlada Fadila Novalića “dijeli” Bosnu i Hercegovinu!?

Srebrenka Golić, ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) kazala je jučer da…

Političari sa ogromnim platama vrijeđaju građane i pozivaju ih da manje kupuju

Još krajem marta ove godine, u vrijeme najvećeg poskupljenja naftnih derivata u Bosni i Hercegovini (BiH), član Predsjedništva…

Cvijanović: “Naša vizija Bosne i Hercegovine je vizija stabilne države”

U vezi s događajima u Bosni i Hercegovini u prethodnih nekoliko mjeseci, pogotovo imajući u vidu svu retoriku…
Total
1
Share