Evropska “mapa otrova”: Bosna i Hercegovina na drugom mjestu

Mapa zagađenosti zraka u Evropi @Twitter/EEA

U izvještaju koji je objavila “Evropska agencija za životnu sredinu” (EEA), uočeno je da je zrak koji se udiše u Bosni i Hercegovini, odnosno u nekim njenim dijelovima, na mnogo opasnijem nivou od prosječnih vrijednosti.

Evropska agencija za životnu sredinu” objavila je studiju u kojoj se poredi zrak koji udišu stanovnici gradova u ovom dijelu svijeta.

U studiji je navedeno da je najveći rizik po zdravlje životne sredine u Evropi zagađenje zraka, a između ostalog se dodaje da je većina ljudi koji žive u zemljama širom Evrope, uključujući zemlje poput Turske i Kosova, izložena opasnim nivoima zagađenja zraka.

Dok je zabilježeno da su materijali u zraku uzrokovali više od 307.000 smrtnih slučajeva u zemljama članicama EU u 2019. godini, objavljeno je da 97 posto gradova u regiji sadrži opasne tvari u zraku, a 94 posto ima više karbon dioksida od prosjeka koji preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Mnogobrojne teške bolesti

U novoj studiji je uočeno da su se ovi nivoi smanjili. Prema studiji, stopa opasnih materija u zraku je smanjena na 92 ​​posto, dok je nivo azot-dioksida vidno smanjen.

Lista zagađenosti zraka u Evropi po državama @Twitter/EEA

Stručnjaci su takođe istakli da ovo zagađenje zraka izaziva rak, srčana oboljenja i astmu.

U konačnom izvještaju “Evropske agencije za životnu sredinuBosna i Hercegovina se nalazi na drugom mjestu po zagađenju zraka u Evropi, prva je Sjeverna Makedonija, dok je na trećem mjestu Turska.

Vezane vijesti

Macan nije ubio Šehovića i Vujinovića, ubica “pobjegao” u Njemačku

Aleksandar Macan, koji je bio prvoosumnjičeni u slučaju ubistva dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića iz…

Čović hitnim prijedlogom zakona želi sebi obezbijediti izbor u Predsjedništvo BiH!?

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) u utorak bi na sjednici po hitnoj proceduri trebao razmatrati…

“NATO otrovi za istrebljenje Srba iz BiH”

Sanja Vulić, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), istakla je danas da sve…
Total
1
Share