FBiH ima uposlenih u rudnicima kao Poljska, ali uglja proizvodi čak 10 puta manje!

Produktivnost u rudnicima @bankwatch.org

U svjetlu aktuelnih prostesta rudara u Federaciji BiH, koji su u međuvremenu privremeno prekinuti, u javnosti se pojavljuju manje poznate činjenice o problematici koja već godinama muči ovaj sektor.

Osim plata za koje rudari tvrde da će im novim Pravilnikom biti smanjene do vrijednosti od svega 570 KM (iako poslodavac tvrdi potpuno drugačije), konstantna primjedba koja se stalno provlači kroz javnost jesŧe ogroman broj zaposlenih u administraciji u odnosu na one koji fizički rade u samim jamskim ili površinskim kopovima.

Od primjedbi da u pojedinim rudnicima u FBiH u okviru Koncerna postoji na primjer nekoliko zaposlenih žurnalista bez ikakvog osnova, ili da pojedini zaposleni nemaju niti stolicu ili kancelariju, upravo se najviše izdvaja činjenica da je “najmanji broj” onih koji “stvarno rade na iskopu uglja svojim rukama“.

Mjesto za “uhljebljivanje”

Publikacija “VELIKA OBMANA O RADNIM MJESTIMA U SEKTORU UGLJA“, koja je obljavljena sredinom 2018. godine, uz finansijsku podršku Evropske unije, upravo je na ovome tragu – ogromnom broju zaposlenih ljudi koji “uništavaju” bilo kakvu produktivnost u rudnicima, a gdje se kao poseban slučaj izdvaja upravo Bosna i Hercegovina.

Kako bi ste najbolje shvatili o čemu se u publikaciji radi, koja je i dalje dostupna na internetu na OVOM linku, pokazuje i činjenica da Federacija BiH trenutno ima uposlenih u rudnicima skoro isto kao Poljska, ali s tom razlikom da FBiH proizvodi čak 10 puta manje uglja od Poljske!?

Zaključak je jasan…

Mnogi će odmah reći da je u stvarnosti zapravo riječ o modernijoj poljskoj rudarskoj tehnologiji u odnosu na onoj u FBiH, međutim, kako gledaŧi na činjenicu da i zemlje istoka Evrope ili čak Kosovo imaju od 5 do 6 puta veću produktivnost (proizvedenih tona uglja po zaposleniku) u odnosu na Federaciju BiH!?

Ne treba posebno naglašavaŧi činjenicu da je prosjek produktivnosti na nivou čitave BiH još i lošiji u odnosu na onaj koji ima FBiH.

Vezane vijesti

Izetbegović: “Bećirovićeva kandidatura pomaže SNSD-u i HDZ-u”

Iako još uvijek nije zvanično potvrdio svoju kandidaturu, Bakir Izetbegović je i dalje najizgledniji kandidat ispred SDA za…

Pozitivne promjene u Bosni i Hercegovini su moguće

“Ne znam da li ste primijetili, ali nešto čudno (u pozitivnom smislu) se dešava u posljednje vrijeme”, napisao…

Ni Bosna i Hercegovina, ni RS nemaju interes da se dogodi raspad države

U intervjuu za današnji mađarski provladin dnevnik “Magyar Nemzet”, komesar za proširenje EU Olivér Várhelyi je ponovo jasno…
Total
11
Share