Građani Pala: “Živimo zajedno, ovisni smo jedni o drugima. Podjela nema smisla”

Pale, Bosna i Hercegovina @YouTube

Da li srpski dio države zaista želi da se odvoji od Bosne i Hercegovine? I Srbi i Bošnjaci su vidno uznemireni zbog svega što se dešava u posljednje vrijeme, navodi se u članku njemačke tv kuće “ARD”.

Porodica Šljivić živi na Palama, samo 20 kilometara udaljenim od Sarajeva, glavnog grada države Bosne i Hercegovine.

“Glava” porodice, Željko Šljivić, smatra da se u ratu možda i mogla dogoditi podjela države, ali sada odmahuje glavom.

“Podjela? Živimo jedni pored drugih, živimo zajedno, ovisni smo jedni o drugima. Podjela nema smisla”, kazao je najstariji član porodice Šljivić.

Srbi, ali ne i nacionalisti

ARD” podsjeća da se Pale nalaze u dijelu entiteta Republika Srpska koji je tokom rata bio sjedište ratnog zločinca bosanskih Srba Radovana Karadžića. Šljivići su Srbi, “ali ne nacionalisti“, kazuju njemačkim novinarima, napominjući da im pomalo smeta ono što govori Milorad Dodik, koji je ovim dijelom BiH upravlja iz Banjaluke već 16 godina.

Mnogim Srbima u entitetu RS su sumnjivi i nedavno najavljeni zakoni, koje je Dodik inicirao svojom većinom u parlamentu u Banjaluci, a koji negiraju centralnu državnu vlast – finansije, pravosuđe i zajedničku vojsku.

Prijatelji u Sarajevu

“Što su dalje od Banjaluke, to je više stanovnicima Republike Srpske sumnjivo to što radi Dodik“, navodi se u reportaži “ARD“-a.

Iz porodice Šljivić to objašnjavaju na način da “u Banjaluci stvari možda i vide na takav način“:

“Ovdje smo često u Sarajevu, tamo se sastajemo sa prijateljima. Bez Sarajeva bismo bili kao u najmračnijim vremenima”.

Vezane vijesti

Novi Dodikov poraz: SNSD “izgubio” Banjaluku!

Nakon što je na prethodnim lokalnim izborima 2020. godine u najvećem gradu bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) vladajući…

Bolje imati skuplje gorivo, nego nepotrebne gužve na benzinskim pumpama

Koliko je vlast u Bosni i Hercegovini neodgovorna prema vlastitim građanima, možda najbolje pokazuje današnji istup predsjednika Vlade…

Kako Zoran Milanović ulazi u BiH bez ikakvih najava?

Dragan Bursać, poznati bosanskohercegovački književnik, novinar i kolumnista, osvrnuo se danas na zabranu posjete srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću…
Total
15
Share