“Građani RS smatraju da treba veličati Karadžića, Mladića, Krstića…”

Radovan Karadžić @YouTube

Kontroverzno obilježavanje neustavnog “Dana RS” u Bosni i Hercegovini, događaja koji je prije 30 godina doprinjeo izbijanju rata u ovoj bivšoj jugoslavenskoj republici, izazvao je oštre kritike EU i prijetnje sankcijama, te obustavu novčanih sredstava.

Bivši načelnik opštine Srebrenica, Ćamil Duraković, govorio je za “Bugarski državni radio” o svemu što je prethodilo samom događaju 9. januara, poput pjesme srbijanskih policajaca iz Priboja u kojoj se veliča genocid u Srebrenici i masovno stradanje 8.000 ljudi.

“Nažalost, to je nešto što traje od rata u Bosni i Hercegovini od prije 26 godina. I međunarodna zajednica i domaća politika su dozvolile da revizionistička politika stupi na snagu. Iz istog razloga imamo zvanični autoritet u Srbiji i zvanični autoritet entiteta Republike Srpske (RS), koji godinama negiraju genocid u Srebrenici“, kazao je Duraković.

Politički sistem kao glavni krivac

Bivši načelnik Srebrenice je posebno naglasio da “te iste politike veličaju one koji su osuđeni za ratne zločine i služe doživotne kazne kao što su Karadžić, Mladić, Krstić i drugi”.

I kada živite u takvom sistemu godinama, građani sistema smatraju da to tako treba. To što se dešava u policijskim strukturama, odnosno ljudi koji slaveći djetetov rođendan pjevaju pjesme pozivajući na novu Srebrenicu, novi Vukovar, za to nije kriva nekolicina ljudi, za to je zapravo kriv sistem koji takve stvari dozvoljava“, zaključio je Duraković.

Vezane vijesti

“Nema testova, sada su svi bolesni”: BiH se suočava sa najvećom COVID krizom

Vidno uznemiren u svom stanu u Sarajevu peti dan zaredom, Armin Redžić nije bio siguran da li su…

Poruka Dodiku sa Trga Krajine u Banjaluci: “Mile, lopove!”

Oko 30 hiljada građana okupilo se večeras na Trgu Krajine u Banjaluci, u organizaciji opozicionih stranaka, kako bi…

“Unutar probosanskog bloka pokušavaju izazivati sukobe”

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, povodom 1. marta – Dana nezavisnosti BiH govorio je danas o…
Total
19
Share