“Građani RS smatraju da treba veličati Karadžića, Mladića, Krstića…”

Radovan Karadžić @YouTube

Kontroverzno obilježavanje neustavnog “Dana RS” u Bosni i Hercegovini, događaja koji je prije 30 godina doprinjeo izbijanju rata u ovoj bivšoj jugoslavenskoj republici, izazvao je oštre kritike EU i prijetnje sankcijama, te obustavu novčanih sredstava.

Bivši načelnik opštine Srebrenica, Ćamil Duraković, govorio je za “Bugarski državni radio” o svemu što je prethodilo samom događaju 9. januara, poput pjesme srbijanskih policajaca iz Priboja u kojoj se veliča genocid u Srebrenici i masovno stradanje 8.000 ljudi.

“Nažalost, to je nešto što traje od rata u Bosni i Hercegovini od prije 26 godina. I međunarodna zajednica i domaća politika su dozvolile da revizionistička politika stupi na snagu. Iz istog razloga imamo zvanični autoritet u Srbiji i zvanični autoritet entiteta Republike Srpske (RS), koji godinama negiraju genocid u Srebrenici“, kazao je Duraković.

Politički sistem kao glavni krivac

Bivši načelnik Srebrenice je posebno naglasio da “te iste politike veličaju one koji su osuđeni za ratne zločine i služe doživotne kazne kao što su Karadžić, Mladić, Krstić i drugi”.

I kada živite u takvom sistemu godinama, građani sistema smatraju da to tako treba. To što se dešava u policijskim strukturama, odnosno ljudi koji slaveći djetetov rođendan pjevaju pjesme pozivajući na novu Srebrenicu, novi Vukovar, za to nije kriva nekolicina ljudi, za to je zapravo kriv sistem koji takve stvari dozvoljava“, zaključio je Duraković.

Vezane vijesti

Svjetski mediji: Usred krize bosanski političari sebi isplaćuju veće plate

Nakon mnogo vremena, u Bosni i Hercegovini je konačno izglasan državni budžet koji također predviđa povećanje plata političarima.…

Bakir mi je reako: “Ako ti ja budem pomagao, tek si onda naj*bao!”

Legendarni komandant Drugog bataljona “Prve podrinjske brigade” Armije Republike BiH, Murat Šabanović, zaplakao je večeras tokom svog gostovanja…

Milorad Dodik se neće kandidovati za Predsjedništvo BiH?

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda srpskog naroda, kazao…
Total
19
Share