HDZ BiH “legitimno predstavljanje” vidi samo kao izbor članova njihove stranke

Kasim Trnka @YouTube

Politika “legitimnog predstavljanja” je tematika koja se kroz javni prostor u Bosni i Hercegovini (BiH) provlači već duži niz godina, a posebno je aktuelizirana u poslednje vrijeme, kada su se u kompletnu priču uključili i pojedini predstavnici međunarodne zajednice.

Kasim Trnka, nekadašnji sudija Ustavnog suda BiH i bivši agent za vezu BiH sa sudom u Hagu, ocijenio je aktuelnu tematiku pitanjem “šta ko podrazumijeva pod legitimnim predstavljanjem“.

“Legitimno je predstavljanje kad građani biraju svoje predstavnike u Predstavnički dom. To je demokratska legitimacija od strane broja birača koji su podržali određenog poslanika”, kazao je Trnka gostujući u programu “Federalne TV“.

Poenta priče

Trnka, koji je i aktuelni predsjedavajući Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) smatra da “kod legitimnog predstavljanja treba govoriti o domovima naroda na entitetskom i državnom niovu i tu zaista ako jedan klub predstavlja Hrvate, onda treba da ga Hrvati i biraju”.

“Od tzv. legitimnog predstavljanja se očekuje ustvari, bar kako HDZ BiH gleda na tu čitavu priču, da budu izabrani predstavnici HDZ-a BiH, a to nije poenta pitanja legitimnog predstavljanja”, zaključio je Trnka.

Vezane vijesti

Za razliku od Dodika, snage EUFOR-a “ne smetaju” Mladenu Ivaniću

Mladen Ivanić, počasni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), govorio je danas na panelu posvećenom sigurnosti na Zapadnom Balkanu…

Dodik (ipak) u potrazi za novcem: “Sloboda nikad nije jeftina”

Iako se većina bh. medija danas isključivo fokusirala na izjavu člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda da…

Srčani udar: Segmedina Srna-Bajramović preminula u 49. godini

Segmedina Srna-Bajramović, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo, preminula je danas u 49. godini života. Prema prvim informacijama, Srna-Bajramović…
Total
1
Share