HDZ BiH “legitimno predstavljanje” vidi samo kao izbor članova njihove stranke

Kasim Trnka @YouTube

Politika “legitimnog predstavljanja” je tematika koja se kroz javni prostor u Bosni i Hercegovini (BiH) provlači već duži niz godina, a posebno je aktuelizirana u poslednje vrijeme, kada su se u kompletnu priču uključili i pojedini predstavnici međunarodne zajednice.

Kasim Trnka, nekadašnji sudija Ustavnog suda BiH i bivši agent za vezu BiH sa sudom u Hagu, ocijenio je aktuelnu tematiku pitanjem “šta ko podrazumijeva pod legitimnim predstavljanjem“.

“Legitimno je predstavljanje kad građani biraju svoje predstavnike u Predstavnički dom. To je demokratska legitimacija od strane broja birača koji su podržali određenog poslanika”, kazao je Trnka gostujući u programu “Federalne TV“.

Poenta priče

Trnka, koji je i aktuelni predsjedavajući Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca (VKBI) smatra da “kod legitimnog predstavljanja treba govoriti o domovima naroda na entitetskom i državnom niovu i tu zaista ako jedan klub predstavlja Hrvate, onda treba da ga Hrvati i biraju”.

“Od tzv. legitimnog predstavljanja se očekuje ustvari, bar kako HDZ BiH gleda na tu čitavu priču, da budu izabrani predstavnici HDZ-a BiH, a to nije poenta pitanja legitimnog predstavljanja”, zaključio je Trnka.

Vezane vijesti

“Vladajuća elita u Republici Srpskoj radi u interesu hrvatskog naroda”

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, boravila je u Novom Gradu gdje se obratila okupljenim građanima i sa njima razgovarala…

Dodikov koalicioni partner ponovio da genocid ne treba negirati

Nakon što je već dva puta do sada javno kazao da “ne treba negirati genocid”, predsjednik Socijalističke partije…

Novalić na braniku domovine: “Ponosni sam pripadnik 107. Motorizovane viteške brigade”

U povodu pete godišnjice od svečanog otvaranja spomenika “Ljiljan” na koti Bandera iznad Gradačca, ovaj je kompleks danas…
Total
0
Share