HDZ želi obnoviti “Herceg-Bosnu” i konačno je pripojiti Hrvatskoj

Tabla s natpisom u zapadnoj Hercegovini @Twitter

U svjetlu najnovijih prijedloga izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, koje smo ovih dana mogli čuti od strane HDZ-a BiH, uslijedile su i prve reakcije domaćih zvaničnika.

Denis Bećirović, delegat SDP-a BiH u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine više nego detaljno je obrazložio zašto neprihvatljivim smatra prijedlog HDZ-a BiH o izmjenama državnog Izbornog zakona.

“Nedopustivo je da se u odredbe Izbornog zakona unose asimetrična i antievropska rješenja koja su neprihvatljiva u demokratskim državama Evropske unije“, smatra Bećirović, u nastavku upozorivši na “ucjene i diskriminatorne prijedloge HDZ-a”, koji zapravo vode prema “novim etničkim podjelama”.

Povratak na “stare ideje”

Istaknuti član SDP-a BiH također smatra “apsurdnim i nerazumnim jačati politiku HDZ-a BiH koja evidentno ide u smjeru zaokruživanja dijela teritorije BiH većinski nastanjenog hrvatskim stanovništvom“.

“Upravo s ovim prijedlozima se ide prema obnovi tzv. Herceg-Bosne i u konačnici njenim pripajanjem Hrvatskoj“, poručio je između ostalog Bećirović na svom Facebook profilu, zaključivši da “promjene Izbornog zakona moraju biti u funkciji razvoja demokratije i ljudskih prava u BiH“.

Vezane vijesti

“Ne postoji niti jedan problem u proteklih 30 godina koji SDA nije riješila”

Iako zvanična izborna kampanja u Bosni i Hercegovini nije još uvijek počela, mnoge stranke već odavno vode svoju…

“Izetbegović mi ništa nije nudio, znao je da je sve gotovo”

Ramo Isak, aktuelni ministar unutrašnjih poslova (MUP) Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i dalje je u centru pažnje…

BiH na 17. mjestu u svijetu po broju artiljerijskog oružja

Bosna i Hercegovina nalazi se na 123. mjestu po vojnoj moći u godišnjem izvještaju “Global Firepower”, u kojem…
Total
0
Share