HDZ želi obnoviti “Herceg-Bosnu” i konačno je pripojiti Hrvatskoj

Tabla s natpisom u zapadnoj Hercegovini @Twitter

U svjetlu najnovijih prijedloga izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, koje smo ovih dana mogli čuti od strane HDZ-a BiH, uslijedile su i prve reakcije domaćih zvaničnika.

Denis Bećirović, delegat SDP-a BiH u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine više nego detaljno je obrazložio zašto neprihvatljivim smatra prijedlog HDZ-a BiH o izmjenama državnog Izbornog zakona.

“Nedopustivo je da se u odredbe Izbornog zakona unose asimetrična i antievropska rješenja koja su neprihvatljiva u demokratskim državama Evropske unije“, smatra Bećirović, u nastavku upozorivši na “ucjene i diskriminatorne prijedloge HDZ-a”, koji zapravo vode prema “novim etničkim podjelama”.

Povratak na “stare ideje”

Istaknuti član SDP-a BiH također smatra “apsurdnim i nerazumnim jačati politiku HDZ-a BiH koja evidentno ide u smjeru zaokruživanja dijela teritorije BiH većinski nastanjenog hrvatskim stanovništvom“.

“Upravo s ovim prijedlozima se ide prema obnovi tzv. Herceg-Bosne i u konačnici njenim pripajanjem Hrvatskoj“, poručio je između ostalog Bećirović na svom Facebook profilu, zaključivši da “promjene Izbornog zakona moraju biti u funkciji razvoja demokratije i ljudskih prava u BiH“.

Vezane vijesti

Mostar: Dodikov SNSD “spasio” promjenu imena ustaških ulica

Nakon što su prije par dana gradske vlasti u Mostaru dobile “uputstvo” od predstavnika međunarodne zajednice u BiH…

“Situacija nije dobra, broj Hrvata u BiH više je nego prepolovljen”

Bivšeg kardinala, nadbiskupa vrhbosanskog Vinka Puljića, primio je danas u posjetu prvi čovjek Ličko-senjske županije u Hrvatskoj Ernest…

Rudari popustili, Andelija ostaje i dalje direktor Elektroprivrede BiH

Danas je u Sarajevu postignut sporazum između Vlade Federacije BiH i Sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH. Javnosti…
Total
1
Share