HDZ želi obnoviti “Herceg-Bosnu” i konačno je pripojiti Hrvatskoj

Tabla s natpisom u zapadnoj Hercegovini @Twitter

U svjetlu najnovijih prijedloga izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, koje smo ovih dana mogli čuti od strane HDZ-a BiH, uslijedile su i prve reakcije domaćih zvaničnika.

Denis Bećirović, delegat SDP-a BiH u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine više nego detaljno je obrazložio zašto neprihvatljivim smatra prijedlog HDZ-a BiH o izmjenama državnog Izbornog zakona.

“Nedopustivo je da se u odredbe Izbornog zakona unose asimetrična i antievropska rješenja koja su neprihvatljiva u demokratskim državama Evropske unije“, smatra Bećirović, u nastavku upozorivši na “ucjene i diskriminatorne prijedloge HDZ-a”, koji zapravo vode prema “novim etničkim podjelama”.

Povratak na “stare ideje”

Istaknuti član SDP-a BiH također smatra “apsurdnim i nerazumnim jačati politiku HDZ-a BiH koja evidentno ide u smjeru zaokruživanja dijela teritorije BiH većinski nastanjenog hrvatskim stanovništvom“.

“Upravo s ovim prijedlozima se ide prema obnovi tzv. Herceg-Bosne i u konačnici njenim pripajanjem Hrvatskoj“, poručio je između ostalog Bećirović na svom Facebook profilu, zaključivši da “promjene Izbornog zakona moraju biti u funkciji razvoja demokratije i ljudskih prava u BiH“.

Vezane vijesti

Iako Dodik tvrdi suprotno: BiH sankcionisala Putinove kćerke, Šojgua, Sputnjik…

Od člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda stalno možemo čuti da BiH nikada neće uvesti sankcije Rusiji…

“Glasajte za SNSD, glasajte za skuplje gorivo”

Privremenim ukidanjem carinskih stopa prilikom uvoza goriva u Bosnu i Hercegovinu (BiH) došlo bi do djelomičnog pojefitinjenja cijene…

“NATO zajedno sa muslimanima… To sigurno ne može dovesti do ničega dobrog”

Nakon što je Jens Stoltenberg u svom pismu ministrici vanjskih poslova BiH, Biseri Turković, naveo da će “NATO…
Total
1
Share