HDZ želi obnoviti “Herceg-Bosnu” i konačno je pripojiti Hrvatskoj

Tabla s natpisom u zapadnoj Hercegovini @Twitter

U svjetlu najnovijih prijedloga izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, koje smo ovih dana mogli čuti od strane HDZ-a BiH, uslijedile su i prve reakcije domaćih zvaničnika.

Denis Bećirović, delegat SDP-a BiH u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine više nego detaljno je obrazložio zašto neprihvatljivim smatra prijedlog HDZ-a BiH o izmjenama državnog Izbornog zakona.

“Nedopustivo je da se u odredbe Izbornog zakona unose asimetrična i antievropska rješenja koja su neprihvatljiva u demokratskim državama Evropske unije“, smatra Bećirović, u nastavku upozorivši na “ucjene i diskriminatorne prijedloge HDZ-a”, koji zapravo vode prema “novim etničkim podjelama”.

Povratak na “stare ideje”

Istaknuti član SDP-a BiH također smatra “apsurdnim i nerazumnim jačati politiku HDZ-a BiH koja evidentno ide u smjeru zaokruživanja dijela teritorije BiH većinski nastanjenog hrvatskim stanovništvom“.

“Upravo s ovim prijedlozima se ide prema obnovi tzv. Herceg-Bosne i u konačnici njenim pripajanjem Hrvatskoj“, poručio je između ostalog Bećirović na svom Facebook profilu, zaključivši da “promjene Izbornog zakona moraju biti u funkciji razvoja demokratije i ljudskih prava u BiH“.

Vezane vijesti

Država Srbija dijeli po 100 KM penzionerima u Drvaru

Sredstvima iz granta susjedne države Srbije u toku je podjela jednokratne novčane pomoći od 100 KM penzionerima sa…

Dodik je malo nervozan: “Prepao se negativnog ambijenta i traži izlaznu varijantu”

Koliko je teško objasniti gdje i kuda ide trenutna politika Milorada Dodika u vezi s tzv. “vraćanjem nadležnosti,…

Nije Komšić pobijedio Čovića na izborima, nego ga je narod kaznio

Dragan Čović je u Skupštini entiteta RS pokazao svoje pravo lice, kao i svoje strateško partnerstvo sa Dodikovim…
Total
1
Share