Hrvatima je BiH domovina, Srbi i Bošnjaci teže separatizmu i unitarizmu

Dragan Čović @hrt.hr/screenshot

Povodom višednevnih razgovora oko izmjena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sinoć je na “HRT”-u dao svoj osvrt na tok pregovora i moguća rješenja koja su se pojavila u međuvremenu.

Ponovio je više puta do sada iskazanu tezu da je došlo do neke vrste rješenja, ali da i dalje postoje prepreke oko strana u razgovoru u pogledu konačnog rješenja.

“Postižemo neki mali napredak, te smo na tragu prošlogodišnjeg sporazuma iz Mostara kada smo definisali legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kroz jedan ovakav sporazum”, kazao je Čović gostujući u “Dnevniku” HRT-a.

Komentarišući između ostalog i stavove predsjednika SDA “da u budućnosti više ne bude etničkog predznaka u izboru članova predsjedništva BiH“, predsjednik HDZ-a BiH je kazao da “hrvatski narod ima izbora za Bosnu i Hercegovinu“.

“Svi su drugi krivi osim nas”

“Ovo je naša domovina, mi smo ključna poveznica između dva druga naroda koja teže separatizmu i unitarizmu, te sam siguran da nećemo polagati račune bilo kome”, dodao je Čović, te zaključio:

Rješenja ima, ali na uslove koji nam se postavljaju da odustanemo od nacionalnih odrednica Hrvat, Bošnjak ili Srbin sigurno nećemo pristati”.

Video: HRT

Vezane vijesti

Vukanović: “Volio bih da budem član Predsjedništva BiH”

Više puta sam govorio do sada da bih volio da budem član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i…

“Bošnjaci nam mogu izabrati Dom naroda i člana Predsjedništva, to je kraj BiH”

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH izjavio je sinoć za medije u susjednoj Hrvatskoj da će biti spriječeno da…

Konaković poručio Novaliću: “Kupio si respiratore koji ubijaju ljude”

Predsjednik stranke “Narod i Pravda” (NiP), Elmedin Konaković, odgovorio je danas premijeru Federacije BiH, Fadilu Novaliću, koji mu…
Total
4
Share