Hrvatima je BiH domovina, Srbi i Bošnjaci teže separatizmu i unitarizmu

Dragan Čović @hrt.hr/screenshot

Povodom višednevnih razgovora oko izmjena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sinoć je na “HRT”-u dao svoj osvrt na tok pregovora i moguća rješenja koja su se pojavila u međuvremenu.

Ponovio je više puta do sada iskazanu tezu da je došlo do neke vrste rješenja, ali da i dalje postoje prepreke oko strana u razgovoru u pogledu konačnog rješenja.

“Postižemo neki mali napredak, te smo na tragu prošlogodišnjeg sporazuma iz Mostara kada smo definisali legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kroz jedan ovakav sporazum”, kazao je Čović gostujući u “Dnevniku” HRT-a.

Komentarišući između ostalog i stavove predsjednika SDA “da u budućnosti više ne bude etničkog predznaka u izboru članova predsjedništva BiH“, predsjednik HDZ-a BiH je kazao da “hrvatski narod ima izbora za Bosnu i Hercegovinu“.

“Svi su drugi krivi osim nas”

“Ovo je naša domovina, mi smo ključna poveznica između dva druga naroda koja teže separatizmu i unitarizmu, te sam siguran da nećemo polagati račune bilo kome”, dodao je Čović, te zaključio:

Rješenja ima, ali na uslove koji nam se postavljaju da odustanemo od nacionalnih odrednica Hrvat, Bošnjak ili Srbin sigurno nećemo pristati”.

Video: HRT

Vezane vijesti

“Ruske referendume jednostavno treba poštovati i ništa više”

Milorad Dodik, aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda komentarisao je danas referendume koji su od 23.…

Milorad Dodik se neće kandidovati za Predsjedništvo BiH?

Vojin Mijatović, potpredsjednik SDP-a i kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda srpskog naroda, kazao…

NATO šalje novih 1.700 vojnika u BiH da ukloni Dodika sa vlasti

Duško Perović, šef Predstavništva bh. entiteta Republike Srpske (RS) u glavnom gradu Rusije izjavio je danas da stranci…
Total
0
Share