Hrvatima je BiH domovina, Srbi i Bošnjaci teže separatizmu i unitarizmu

Dragan Čović @hrt.hr/screenshot

Povodom višednevnih razgovora oko izmjena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sinoć je na “HRT”-u dao svoj osvrt na tok pregovora i moguća rješenja koja su se pojavila u međuvremenu.

Ponovio je više puta do sada iskazanu tezu da je došlo do neke vrste rješenja, ali da i dalje postoje prepreke oko strana u razgovoru u pogledu konačnog rješenja.

“Postižemo neki mali napredak, te smo na tragu prošlogodišnjeg sporazuma iz Mostara kada smo definisali legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kroz jedan ovakav sporazum”, kazao je Čović gostujući u “Dnevniku” HRT-a.

Komentarišući između ostalog i stavove predsjednika SDA “da u budućnosti više ne bude etničkog predznaka u izboru članova predsjedništva BiH“, predsjednik HDZ-a BiH je kazao da “hrvatski narod ima izbora za Bosnu i Hercegovinu“.

“Svi su drugi krivi osim nas”

“Ovo je naša domovina, mi smo ključna poveznica između dva druga naroda koja teže separatizmu i unitarizmu, te sam siguran da nećemo polagati račune bilo kome”, dodao je Čović, te zaključio:

Rješenja ima, ali na uslove koji nam se postavljaju da odustanemo od nacionalnih odrednica Hrvat, Bošnjak ili Srbin sigurno nećemo pristati”.

Video: HRT

Vezane vijesti

Tražio dva radnika, nudio dobru plaću, ali niko se nije javio

Koliko je stanje u Bosni i Hercegovini sa radnom snagom sve više alarmantno, možda najbolje pokazuje primjer Lazara…

Dodik: “Doći će do nestašice nekih roba široke potrošnje”

U još jednom obraćanju javnosti, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda srpskog naroda, kazao je danas…

Pravni tim SDA – Narodna skupština RS 6:0

Još jedna tribina Stranke demokratske akcije (SDA) održana je danas, ovaj put u Goraždu. Prisutnima se ponovo obratio…
Total
4
Share