Hrvatima je BiH domovina, Srbi i Bošnjaci teže separatizmu i unitarizmu

Dragan Čović @hrt.hr/screenshot

Povodom višednevnih razgovora oko izmjena izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sinoć je na “HRT”-u dao svoj osvrt na tok pregovora i moguća rješenja koja su se pojavila u međuvremenu.

Ponovio je više puta do sada iskazanu tezu da je došlo do neke vrste rješenja, ali da i dalje postoje prepreke oko strana u razgovoru u pogledu konačnog rješenja.

“Postižemo neki mali napredak, te smo na tragu prošlogodišnjeg sporazuma iz Mostara kada smo definisali legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda kroz jedan ovakav sporazum”, kazao je Čović gostujući u “Dnevniku” HRT-a.

Komentarišući između ostalog i stavove predsjednika SDA “da u budućnosti više ne bude etničkog predznaka u izboru članova predsjedništva BiH“, predsjednik HDZ-a BiH je kazao da “hrvatski narod ima izbora za Bosnu i Hercegovinu“.

“Svi su drugi krivi osim nas”

“Ovo je naša domovina, mi smo ključna poveznica između dva druga naroda koja teže separatizmu i unitarizmu, te sam siguran da nećemo polagati račune bilo kome”, dodao je Čović, te zaključio:

Rješenja ima, ali na uslove koji nam se postavljaju da odustanemo od nacionalnih odrednica Hrvat, Bošnjak ili Srbin sigurno nećemo pristati”.

Video: HRT

Vezane vijesti

“Ne smijemo dozvoliti da Bošnjaci protiv sebe imaju složne Hrvate i Srbe”

Govoreći o aktuelnim pregovorima u vezi sa izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, te ukupnim bošnjačko-hrvatskim odnosima…

Rudari popustili, Andelija ostaje i dalje direktor Elektroprivrede BiH

Danas je u Sarajevu postignut sporazum između Vlade Federacije BiH i Sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH. Javnosti…

“Ako BiH uđe u NATO, Rusija će reagovati ako joj to bude prijetnja”

Ambasador Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, Igor Kalabuhov, kazao je da BiH ima pravo odlučiti da li…
Total
4
Share