I dok između Čovića i Dodika “cvjetaju ruže”, Katoličkoj crkvi u RS oduzimaju imovinu

Milorad Dodik i Dragan Čović @Twitter

Da je stvarnost na terenu jedno, a politička situacija nešto sasvim drugo, možda najbolje pokazuje primjer iz Novog Grada (Bosanski Novi), gdje je lokalna katolička crkva naišla na nepremostiv problem, baš tamo gdje ga uopšte nije trebala niti imati.

I dok se jedne strane, još nakon održanih izbora 2018. godine Dragan Čović (HDZ BiH) i Milorad Dodik (SNSD) grade “čvrstu” koaliciju i “trajno” partnerstvo po pitanju svih političkih procesa u BiH, dotle briga običnog čovjeka ne slijedi put ove dvojice poliŧičkih lidera.

Naime, u župi Presvetog Trojstva u Novom Gradu na sjeveru BiH, u entitetu RS, prema navodima lokalnog župnika uzurpirano je i devastirano zemljište tamošnje katoličke crkve, koje je po gruntovnici u njenom vlasništvu.

Asfaltirano dvorište katoličke crkve u Novom Gradu @hdzbih.org

Župnik Marko Vidović navodi da je bespravno asfaltirano gotovo polovica dvorišta ispred Katoličke Crkve, skoro do ulaznih vrata u objekat, čime je onemogućeno bilo kakvo uređivanje tog dijela prisŧupnog prostora ispred crkve.

Apel za hitno rješavanje ovog problema upućen je Josipu Jerkoviću, potpredsjedniku entiteta RS iz reda hrvatskog naroda, biskupu banjalučkom mons. Franji Komarici, načelniku općine Novi Grad Miroslavu Drljači, predsŧavnicima OSCE-a i OHR-a, te predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću”, kazao je župnik Vidović u izjavi za bh. medije.

Vezane vijesti

Vulić o suspenziji Zakona o imovini u RS: “Schmidt je politički parazit”

Christan Schmidt, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, danas je nakon sastanka Vijeća za implementaciju mira (PIC) suspendovao…

Sebija Izetbegović javno pokazala tri indeksa

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) prof. dr. Sebija Izetbegović, kazala je da je odbranu njene…

Bebu rođenu pod ruševinama u Siriji želi usvojiti bračni par iz Sarajeva

Nakon što je portal Danas.ba objavio da je tokom akcije spašavanja u ruševinama u Siriji danas spašena novorođena…
Total
6
Share