Jedino rješenje za BiH je osnivanje hrvatske i bošnjačke republike

Božo Žepić @YouTube

Akademik Božo Žepić, istaknuti bosanskohercegovački sociolog i univerzitetski profesor opisao je svoje viđenje stanja u Bosni i Hercegovini gledano iz ugla Hrvata kao jednog od konstutitivnih naroda.

Gostujući u programu “RTVHB“, Žepić se posebno osvrnuo na činjenicu da je nepravedno uređenje BiH dovelo do toga da samo jedan narod u državi “ima svoju republiku“, dok je to isto onemogućenu drugim narodima.

“Ukoliko opstane Republika Srpska jedino rješenje za BiH je osnivanje hrvatske i bošnjačke republike”, navodi Žepić, objašnjavajući da on nije za osnivanje novih entiteta u BiH, nego za republike.

Akademik Žepić smatra da je “republika najveći stepen unutrašnje političke autonomije koju može dobiti jedna teritorija“, te prema njegovom viđenu “predstavlja zajednicu naroda koji tu teritoriju naseljava“.

Ništa (treći) entitet, samo republika

“Republika znači da narod odlučuje. Narod je na vlasti i pita ga se, a danas je često narod izmanipulisan i malo ga se šta pita, ne samo kod nas nego i drugdje. Jer šta znači entitet? To može biti neka bezlična regija bez izvršne zakonodavne i sudske vlasti”, navodi Žepić, dodajući da bi osnivanje trećeg (op.a. hrvatskog) entiteta zapravo “predstavljalo regiju bez parlamenta, vlade, suda i nadležnosti koje trenutno ima RS”.

“Kada postoje tri republike onda svi imaju jednako, i to podrazumjeva iste institucije političkog sistema”, zaključio je Žepić.

Video: YouTube

Vezane vijesti

Novalić: “Prosječna plata u Federaciji BiH je skoro 1.300 KM, odnosno oko 660 eura”

Nakon što je u srijedu Radovan Višković, predsjednik Vlade bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS) kazao da se “niko…

“Izetbegović biračima obećao svođenje Hrvata na nacionalnu manjinu”

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH,  komentarisao je danas neuspjeh pregovora o izmjenama Izbornog zakona koji…

“Republika Srpska na čelu sa SNSD-om nema nikakvu perspektivu”

Predsjednik SDS-a, Mirko Šarović, komentarisao je danas izjavu pojedinih predstavnika vladajućih stranaka u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS)…
Total
9
Share