Jedino rješenje za BiH je osnivanje hrvatske i bošnjačke republike

Božo Žepić @YouTube

Akademik Božo Žepić, istaknuti bosanskohercegovački sociolog i univerzitetski profesor opisao je svoje viđenje stanja u Bosni i Hercegovini gledano iz ugla Hrvata kao jednog od konstutitivnih naroda.

Gostujući u programu “RTVHB“, Žepić se posebno osvrnuo na činjenicu da je nepravedno uređenje BiH dovelo do toga da samo jedan narod u državi “ima svoju republiku“, dok je to isto onemogućenu drugim narodima.

“Ukoliko opstane Republika Srpska jedino rješenje za BiH je osnivanje hrvatske i bošnjačke republike”, navodi Žepić, objašnjavajući da on nije za osnivanje novih entiteta u BiH, nego za republike.

Akademik Žepić smatra da je “republika najveći stepen unutrašnje političke autonomije koju može dobiti jedna teritorija“, te prema njegovom viđenu “predstavlja zajednicu naroda koji tu teritoriju naseljava“.

Ništa (treći) entitet, samo republika

“Republika znači da narod odlučuje. Narod je na vlasti i pita ga se, a danas je često narod izmanipulisan i malo ga se šta pita, ne samo kod nas nego i drugdje. Jer šta znači entitet? To može biti neka bezlična regija bez izvršne zakonodavne i sudske vlasti”, navodi Žepić, dodajući da bi osnivanje trećeg (op.a. hrvatskog) entiteta zapravo “predstavljalo regiju bez parlamenta, vlade, suda i nadležnosti koje trenutno ima RS”.

“Kada postoje tri republike onda svi imaju jednako, i to podrazumjeva iste institucije političkog sistema”, zaključio je Žepić.

Video: YouTube

Vezane vijesti

“Kalabuhov neće određivati hoće li BiH ući u NATO”

Nakon što je ambasador Rusije u BiH, Igor Kalabuhov, u utorak izjavio da se “Rusija ima pravo braniti…

Čović je sve prešutio i zaboravio “za ljubav trećeg entiteta”

Rečenica koja će se predsjedniku HDZ-a BiH još dugo zamjerati, a najvjerovatnije upravo najviše od predstavnika hrvatskog naroda…

Mladi teško mogu naći posao bez političkih ili porodičnih veza

Studentica arhitekture Arijana Pirušić jedna je od oko 23.000 mladih ljudi koji planiraju napustiti Bosnu i Hercegovinu (BiH)…
Total
9
Share