Kako Elektroprivreda BiH odjednom ima novac za HET, a nema za rudare

Protesti rudara u FBiH @federalna.ba/ilustracija

Bez obzira da li se privatizacija Hidroelektrana na Trebišnjici (HET), u entitetu Republika Srpska (RS), planirana u obimu od 435 miliona KM putem dokapitalizacije emisijom akcija sprovede ili ne, ostaje činjenica da je “jedna od zainteresovanih strana” odjednom pronašla novac za kupovinu.

Naime, kako je su Hidroelektrane na Trebišnjici objavila prije par dana da će izvršiti dokapitalizaciju emisijom akcija, premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić pozvao je elektroprivredna preduzeća sa područja FBiH da se uključe u ovaj proces.

Imajući u vidu da je riječ o ogromnoj sumi novca, ostaje nejasno odakle Elektroprivredi HZHB, a pogotovo odakle Elektroprivredi BiH taj novac kada je upravo ova kompanija još prije dva mjeseca tvrdila da ne može ispuniti nijedan od zahtijeve rudara tokom njihovih protesta s kraja novembra i početka decembra 2021. godine.

Rudari (ni)su prioritet

Samo ako se prisjetimo izjave direktora ovog preduzeća, Admira Andelije, da Elektroprivreda BiH nije u mogućnosti ispuniti jedan od ključnih zahtjeva rudara da im uveže radni staž u narednih šest godina, što bi ovu kompaniju koštalo više od 430 miliona KM, stvari postaju itekako jasnije.

Slučajno ili ne, ali upravo je cijena dokapitalizacije HET-a skoro jednaka cijeni dugovanja Elektroprivrede BiH prema rudarima, pa smo tako u situaciji prema kojoj Elektroprivreda BiH odjednom, praktično isti dan, ima novac za “kupovinu” HET-a, ali nema za rudare, čak niti da im otplati dugovanja kroz narednih šest godina.

Vezane vijesti

“Desetine hiljada građana RS radi u ekonomski naprednijoj Federaciji BiH”

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda, uputio je danas poruku građanima bosanskohercegovačkog entiteta…

“Posebno mi je važna komunikacija sa bošnjačkim narodom”

Kao da je sinoćnji susret u Dubrovniku, između hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, pomalo…

Dodik: “Građani Srbije i Hrvatske bi mogli pokupovati sve naše gorivo”

Nakon što je predsjednik Vlade entiteta Republika Srpska (RS) Radovan Višković prije sedam dana “praktično” je izjavio da…
Total
6
Share