Kako Elektroprivreda BiH odjednom ima novac za HET, a nema za rudare

Protesti rudara u FBiH @federalna.ba/ilustracija

Bez obzira da li se privatizacija Hidroelektrana na Trebišnjici (HET), u entitetu Republika Srpska (RS), planirana u obimu od 435 miliona KM putem dokapitalizacije emisijom akcija sprovede ili ne, ostaje činjenica da je “jedna od zainteresovanih strana” odjednom pronašla novac za kupovinu.

Naime, kako je su Hidroelektrane na Trebišnjici objavila prije par dana da će izvršiti dokapitalizaciju emisijom akcija, premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić pozvao je elektroprivredna preduzeća sa područja FBiH da se uključe u ovaj proces.

Imajući u vidu da je riječ o ogromnoj sumi novca, ostaje nejasno odakle Elektroprivredi HZHB, a pogotovo odakle Elektroprivredi BiH taj novac kada je upravo ova kompanija još prije dva mjeseca tvrdila da ne može ispuniti nijedan od zahtijeve rudara tokom njihovih protesta s kraja novembra i početka decembra 2021. godine.

Rudari (ni)su prioritet

Samo ako se prisjetimo izjave direktora ovog preduzeća, Admira Andelije, da Elektroprivreda BiH nije u mogućnosti ispuniti jedan od ključnih zahtjeva rudara da im uveže radni staž u narednih šest godina, što bi ovu kompaniju koštalo više od 430 miliona KM, stvari postaju itekako jasnije.

Slučajno ili ne, ali upravo je cijena dokapitalizacije HET-a skoro jednaka cijeni dugovanja Elektroprivrede BiH prema rudarima, pa smo tako u situaciji prema kojoj Elektroprivreda BiH odjednom, praktično isti dan, ima novac za “kupovinu” HET-a, ali nema za rudare, čak niti da im otplati dugovanja kroz narednih šest godina.

Vezane vijesti

Pokušaj obmanjivanja javnosti sa “zastavom RS na sjednici Predsjedništva BiH”

Savjetnik Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, objavio je danas na društvenoj mreži Twitter da…

Radmanović i Cvijanović se uveliko pripremaju za stanje nakon Dodika

Bivši potpredsjednik SNSD-a, kazao je jučer da će “ogroman broj članova ove stranke glasati protiv Željke Cvijanović na…

“Republika Srpska na čelu sa SNSD-om nema nikakvu perspektivu”

Predsjednik SDS-a, Mirko Šarović, komentarisao je danas izjavu pojedinih predstavnika vladajućih stranaka u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS)…
Total
6
Share