Kako je protjerana Bošnjakinja iz Žepe postala “srpska žrtva” u akciji “Oluja”

Milorad Dodik u Prijedoru 2023. i Sabina Mujkić u Žepi 1995. godine @Twitter/klix.ba

Četvrta industrijska revolucija, koju trenutno živi svijet čiji smo dio, svojim je tehnološkim inovacija donijela mnoštvo naprednih stvari čovjeku na korištenje.

Međutim, pogotovo njen dio vezan za internet kao medij mnogima zadaje mnogo muke jer je u svijetu u kome živimo praktično “nemoguće sakriti” određene stvari, bilo da se radi o izrečenim običnim tekstualnim činjenicama, fotografijama ili možda video zapisima.

Da se ne kaže bez određenog razloga da “nešto što je jednom objavljeno na internetu tamo i trajno ostaje” bez obzira na ono što se dogodi u međuvremenu, možda najbolje pokazuje primjer nedavnog obilježavanja godišnjice “Oluje” u Prijedoru, gdje su prisustvovali zvaničnici Srbije i bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS).

Od Žepe do Knina

Naime, na jednom od panela na bini, u trenutku dok je govor držao Milorad Dodik, predsjednik manjeg bh. entiteta, pojavila se fotografija koja je trebala ilustrovati stradanje srpskog naroda, ali je ista zapravo nastala u Žepi 1995. godine.

Fotografija žene sa djecom, koja se nalazila iza Dodika, zapravo je nastala u Bosni i Hercegovini, a ne tokom akcije “Oluja” u Hrvatskoj. Kako navodi portal “Klix“, fotograf agencije “AFP” Joel Robine uslikao je Sabinu Mujkić, ženu koja je zajedno sa hiljadama drugih Bošnjaka protjerana iz Žepe 27. jula 1995. godine.

Vezane vijesti

Komšićev “najniži udarac” prema Čoviću do sada

Svoj osvrt na jučerašnje zasjedanje “Hrvatskog narodnog sabora” (HNS) u Mostaru dao je i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i…

Dodik: “Neću podržati sankcije ni EU, niti bilo koga protiv Rusije”

Danas se konačno sa svojim stavovima u vezi sa ratom u Ukrajini oglasio i Milorad Dodik, član Predsjendištva…

Čović otkrio karte: “U Herceg-Bosni bi bio moguć građanski koncept”

Danas je na Kupresu zasjedalo Predsjedništvo i Središnji odbor Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine (BiH). Dragan…
Total
0
Share