Kako protiv “Omikrona” u BiH: Skoro 90% hospitalizovanih pacijenata je nevakcinisano

“Omikron” varijanta virusa korona @freepik.com

Iako su pojedini mediji u BiH objavili da su u mikrobiološkoj laboratoriji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas potvrđeni prvi slučajevi zaraze “Omikron” sojem virusa korona u našoj državi, nadležne institucije kao da još uvijek nemaju zvaničnu potvrdu.

“Putem medija smo došli do saznanja da je u mikrobiološkoj laboratoriji KCUS-a potvrđeno 10 slučajeva zaraze Omikron sojem virusa, te o ovim slučajevima nismo zvanično obaviješteni”, navode iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS).

Iz ovog štaba i danas ponavljaju svoju već ranije izrečenu preporuku svim građanima da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje, ali i zdravlje osoba u svojoj okolini, te da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Vakcine su jedini spas

“Prema podacima u Kantonu Sarajevo, skoro 90% hospitalizovanih pacijenata su nevakcinisane osobe“, poručuju iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, posebno napominjući da “vakcine nastavljaju i dalje sprečavati teže oblike bolesti i smrtne ishode“.

“Upravo u državama s najvišim stopama vakcinacije, najnoviji podaci pokazuju da je broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva najmanji“, zaključuje se na kraju saopštenja iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Vezane vijesti

Dječija kupatila UKC-a Republike Srpske izgledaju kao da su “crna rupa”

Fotografije dječjeg odjela pulmologije na Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske (UKC RS) u Banjaluci, koje su ovih dana…

Izbori su sve bliže: Dodiku su odjednom “potrebe građana na prvom mjestu”

Nakon dužeg niza pokušaja sva tri člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) konačno su dala saglasnost da helikopteri…

Umjesto manje stope PDV-a, političari razmišljaju o izbornoj kampanji

Kako je danas kazala Dušanka Majkić (SNSD), predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH,…
Total
1
Share