Kako protiv “Omikrona” u BiH: Skoro 90% hospitalizovanih pacijenata je nevakcinisano

“Omikron” varijanta virusa korona @freepik.com

Iako su pojedini mediji u BiH objavili da su u mikrobiološkoj laboratoriji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas potvrđeni prvi slučajevi zaraze “Omikron” sojem virusa korona u našoj državi, nadležne institucije kao da još uvijek nemaju zvaničnu potvrdu.

“Putem medija smo došli do saznanja da je u mikrobiološkoj laboratoriji KCUS-a potvrđeno 10 slučajeva zaraze Omikron sojem virusa, te o ovim slučajevima nismo zvanično obaviješteni”, navode iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS).

Iz ovog štaba i danas ponavljaju svoju već ranije izrečenu preporuku svim građanima da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje, ali i zdravlje osoba u svojoj okolini, te da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Vakcine su jedini spas

“Prema podacima u Kantonu Sarajevo, skoro 90% hospitalizovanih pacijenata su nevakcinisane osobe“, poručuju iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, posebno napominjući da “vakcine nastavljaju i dalje sprečavati teže oblike bolesti i smrtne ishode“.

“Upravo u državama s najvišim stopama vakcinacije, najnoviji podaci pokazuju da je broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva najmanji“, zaključuje se na kraju saopštenja iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Vezane vijesti

Vučić čestitao gradonačelniku Bijeljine ubjedljivu pobjedu nad Dodikom

Ljubiša Petrović, gradonačelnik Bijeljine, kazao je danas da su se u okviru referenduma o njegovom opozivu, čiji je…

“Zagreb u EU djeluje kao produžena ruka HDZ-a BiH”

Bodo Weber, analitičar, politolog i saradnik Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina, kazao je da nije siguran da…

Republika Srpska i Rusija njeguju iste vrijednosti

Govoreći tokom današnjeg prijema, “Dana Rusije, kojeg je organizovala Ambasada Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, predsjednik bh.…
Total
0
Share