Kako protiv “Omikrona” u BiH: Skoro 90% hospitalizovanih pacijenata je nevakcinisano

“Omikron” varijanta virusa korona @freepik.com

Iako su pojedini mediji u BiH objavili da su u mikrobiološkoj laboratoriji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) danas potvrđeni prvi slučajevi zaraze “Omikron” sojem virusa korona u našoj državi, nadležne institucije kao da još uvijek nemaju zvaničnu potvrdu.

“Putem medija smo došli do saznanja da je u mikrobiološkoj laboratoriji KCUS-a potvrđeno 10 slučajeva zaraze Omikron sojem virusa, te o ovim slučajevima nismo zvanično obaviješteni”, navode iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo (KS).

Iz ovog štaba i danas ponavljaju svoju već ranije izrečenu preporuku svim građanima da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje, ali i zdravlje osoba u svojoj okolini, te da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Vakcine su jedini spas

“Prema podacima u Kantonu Sarajevo, skoro 90% hospitalizovanih pacijenata su nevakcinisane osobe“, poručuju iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS, posebno napominjući da “vakcine nastavljaju i dalje sprečavati teže oblike bolesti i smrtne ishode“.

“Upravo u državama s najvišim stopama vakcinacije, najnoviji podaci pokazuju da je broj hospitalizacija i smrtnih slučajeva najmanji“, zaključuje se na kraju saopštenja iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Vezane vijesti

Od Beča do Međugorja: Geri i Slavko pješače 870 kilometara

Dvojica Bečlija su u mirovnoj misiji od kraja februara, kada u odlučili prepješačiti 870 kilometara do poznatog bosanskohercegovačkog…

Advokat Ratka Mladića: “Bošnjaci žele da prave haos u Bosni i Hercegovini”

Branko Lukić, advokat Ratka Mladića, inače osuđenog za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom rata u…

“Samo usvojite zaključke o ukidanju VSTV-a, sve ostalo povlačimo”

Pritisci predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda nisu samo usmjereni na predstavnike njegovih “koalicionih”…
Total
1
Share