“Kompromis”: Na pomolu sporazum Hrvata i Bošnjaka o Izbornom zakonu

Razgovori u Neumu @federalna.ba/screenshot

Još jedni historijski pregovori dešavaju se u Bosni i Hercegovini, ovaj put u Neumu, gdje domaće stranke uz medijaciju stranih stručnjaka, pregovaraju o izmjenama Izbornog zakona.

Učesnici pregovora su sve značajnije političke stranke iz Federacije Bosne i Hercegovine, osim SDP-a BiH, Demokratske frone (DF) i Naše stranke (NS), koje su odbile poziv ili su već ranije najavile da neće učestvovati u istim.

Kompromisno rješenje

Kako prenose pojedini mediji, u međuvremenu se dogodio veliki zaokret u razgovorima o Izbornom zakonu, te se već počelo sa usaglašavanjem određenih pojednosti.

Bh. izdanje “Večernjeg lista” saznaje da se, nakon sinoćnjeg i jutrošnjeg kruga razgovora, konačno počela nazirati ozbiljna mogućnost postizanja kompromisa koji bi zadovoljio hrvatsku i bošnjačku stranu u Federaciji BiH, gdje je trenutno i najveći zastoj po pitanju Izbornog zakona, još od izbora iz 2018. godine od kada nije uspostavljena vlast u ovom dijelu države.

Dogovor “u paketu”

“Optimisti smo da je moguće doći do dogovora, moram priznati kako danas imamo posve novo raspoloženje u razgovorima kakvo jučer nije vladalo veći dio dana”, kazao je “Večernjakov” sagovornik iz Neuma.

Očekuje se postizanje dogovora “u paketu”, a to znači način izbora članova Predsjedništva BiH, Doma naroda Federacije BiH, te funkcionisanje Federacije BiH po tom osnovu.

Vezane vijesti

“Nemojte brisati Vulinov mural, ovo je spomenik ludilu!”

Kako su “slavodobitno” objavili današnji mediji, kako oni iz ovog dijela BiH, tako i oni iz Srbije, preko…

Turistkinja posjetila Sarajevo i nije mogla vjerovati svojim očima

Glavni grad Bosne i Hercegovine Sarajevo ima tešku prošlost, ali vrlo svijetlu budućnost. Ova mala balkanska prestonica puna…

Milica Marković: “Unaprijediti poslovne zajednice Turske i Bosne i Hercegovine”

Milica Marković, v.d. direktorice “Agencije za unapređenje stranih investicija” u Bosni i Hercegovini, posjetila je danas Sadika Babür…
Total
13
Share