“Kompromis”: Na pomolu sporazum Hrvata i Bošnjaka o Izbornom zakonu

Razgovori u Neumu @federalna.ba/screenshot

Još jedni historijski pregovori dešavaju se u Bosni i Hercegovini, ovaj put u Neumu, gdje domaće stranke uz medijaciju stranih stručnjaka, pregovaraju o izmjenama Izbornog zakona.

Učesnici pregovora su sve značajnije političke stranke iz Federacije Bosne i Hercegovine, osim SDP-a BiH, Demokratske frone (DF) i Naše stranke (NS), koje su odbile poziv ili su već ranije najavile da neće učestvovati u istim.

Kompromisno rješenje

Kako prenose pojedini mediji, u međuvremenu se dogodio veliki zaokret u razgovorima o Izbornom zakonu, te se već počelo sa usaglašavanjem određenih pojednosti.

Bh. izdanje “Večernjeg lista” saznaje da se, nakon sinoćnjeg i jutrošnjeg kruga razgovora, konačno počela nazirati ozbiljna mogućnost postizanja kompromisa koji bi zadovoljio hrvatsku i bošnjačku stranu u Federaciji BiH, gdje je trenutno i najveći zastoj po pitanju Izbornog zakona, još od izbora iz 2018. godine od kada nije uspostavljena vlast u ovom dijelu države.

Dogovor “u paketu”

“Optimisti smo da je moguće doći do dogovora, moram priznati kako danas imamo posve novo raspoloženje u razgovorima kakvo jučer nije vladalo veći dio dana”, kazao je “Večernjakov” sagovornik iz Neuma.

Očekuje se postizanje dogovora “u paketu”, a to znači način izbora članova Predsjedništva BiH, Doma naroda Federacije BiH, te funkcionisanje Federacije BiH po tom osnovu.

Vezane vijesti

Dodik: “Doći će do nestašice nekih roba široke potrošnje”

U još jednom obraćanju javnosti, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda srpskog naroda, kazao je danas…

“Na sceni je organizovana i sinhronizovana hajka na sve što je srpsko”

Komentarišući danas objavljeno pismo 56 evropskih i američkih parlamentaraca u kojem se “traži promjena kursa prema Srbiji zbog…

Čiji je “državni avion Republike Srpske”!?

Predsjenik DNS-a Nenad Nešić, iako je to bilo ranije tokom dana najavljivano, neće danas praviti društvo Miloradu Dodiku,…
Total
0
Share