Komšić politike Dodika i Čovića “uporedio” sa antibožićnim porukama

Željko Komšić @YouTube/BHRT

Nakon što je općinska organizaciija SDA Bužim izrazila nezadovoljstvo zbog nedavnog postavljanja “jumbo plakata” kojim se u ovom gradu “čestita Božić i Nova godina”, s druge strane u Zenici su na isti način, putem “jumbo plakata” upućivane poruke da “Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka”.

Iako je bh. društvo u navedenim sredinama podijeljeno u vezi s ovim porukama, kako u Bužimu, tako i u Zenici, ipak preovlaava mišljenje da je velika većina stanovnika ove dvije sredine, pa i ostatka Bosne i Hercegovine na strani toga da su ovakve “poruke” nepotrebne u multikulturnoj sredini kakva je BiH, te većina izražava protivljenje uklanjanju plakata u Bužimu, kao i porukama s istih u Zenici.

Ovim povodom danas se u javnosti obratio i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, smatrajući da da je “sramotno to što se desilo i u Bužimu i u Zenici”.

Pojave koje razaraju zajedništvo

“Jedino sramotnije od toga jeste to što se brane takvi postupci“, kazao je Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je u nastavku svoje poruke građanima BiH kazao da “koliko god su za Bosnu i Hercegovinu opasne politike i Dodika i Čovića, opasne su u istoj mjeri i ovakve pojave koje razaraju zajedništvo i naš zajednički bosanskohercegovački identitet“.

Ideja BiH jača od mržnje

Upravo je i Komšić potvrdio ono što je opšta percepcija javnosti u vezi sa “slučajevima” u Bužimu i Zenici, odnosno da “ohrabruje reakcija većine građana koji ne odobravaju to što nekome smeta čestitka za vjerski praznik“.

“Upravo to govori da je ideja Bosne i Hercegovine jača od toga“, zaključio je Komšić.

Vezane vijesti

Novalić ponovo “dijeli pare”: Po 100 KM za demobilisane borce?

Iako je podjela novca određenim grupama korisnika u Bosni i Hercegovini isključivo do sada bila vezana za vrijeme…

Umjesto vraćanja nadležnosti sa nivoa BiH, Republika Srpska vraća topli obrok

Iz opozicionih stranaka u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS) više puta su navodili da su važne teme, poput…

Prvo priznanje iz RS da 9. januar ne treba obilježavati ako to nekoga vrijeđa

Osim što je proglašen kao “neustavan” dan od strane Ustavnog suda BiH, posljednjih su se godina politički istupi…
Total
0
Share