Komšić politike Dodika i Čovića “uporedio” sa antibožićnim porukama

Željko Komšić @YouTube/BHRT

Nakon što je općinska organizaciija SDA Bužim izrazila nezadovoljstvo zbog nedavnog postavljanja “jumbo plakata” kojim se u ovom gradu “čestita Božić i Nova godina”, s druge strane u Zenici su na isti način, putem “jumbo plakata” upućivane poruke da “Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka”.

Iako je bh. društvo u navedenim sredinama podijeljeno u vezi s ovim porukama, kako u Bužimu, tako i u Zenici, ipak preovlaava mišljenje da je velika većina stanovnika ove dvije sredine, pa i ostatka Bosne i Hercegovine na strani toga da su ovakve “poruke” nepotrebne u multikulturnoj sredini kakva je BiH, te većina izražava protivljenje uklanjanju plakata u Bužimu, kao i porukama s istih u Zenici.

Ovim povodom danas se u javnosti obratio i Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, smatrajući da da je “sramotno to što se desilo i u Bužimu i u Zenici”.

Pojave koje razaraju zajedništvo

“Jedino sramotnije od toga jeste to što se brane takvi postupci“, kazao je Komšić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je u nastavku svoje poruke građanima BiH kazao da “koliko god su za Bosnu i Hercegovinu opasne politike i Dodika i Čovića, opasne su u istoj mjeri i ovakve pojave koje razaraju zajedništvo i naš zajednički bosanskohercegovački identitet“.

Ideja BiH jača od mržnje

Upravo je i Komšić potvrdio ono što je opšta percepcija javnosti u vezi sa “slučajevima” u Bužimu i Zenici, odnosno da “ohrabruje reakcija većine građana koji ne odobravaju to što nekome smeta čestitka za vjerski praznik“.

“Upravo to govori da je ideja Bosne i Hercegovine jača od toga“, zaključio je Komšić.

Vezane vijesti

Poljska protiv članstva Srbije u EU, sa BiH “završava” proces pridruživanja

Poljska, uz podršku još par članica EU, dovodi u pitatnje perspektivu punopravnog članstva za Srbije u Evropskoj uniji…

Dodikova kćerka: “Roditelji sa djecom masovno se vraćaju iz inostranstva”

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) aktivan je posljednjih dana i sedmica u predlaganju i donošenju novih i…

Komšija pokušao spasiti Elmiru Sefo: “Stijena je bila na njoj, bila je gotova”

Nakon što je zemljotres kasno sinoć pogodio šire područje Hercegovine, vrlo brzo je u medijima objavljena informacija da…
Total
1
Share