“Korumpirani političari u Federaciji BiH blokiraju napredak države”

Novac u koverti @Twitter

Šef evropske diplomatije Josep Borrell kazao je jučer da Evropska unija (EU), uz podršku SAD, “mora sagledati šta može učiniti da se Zapadni Balkan izvuče iz zastoja”.

Borell se u ovoj svojoj konstataciji posebno osvrnuo na prijeteće zaoštravanje situacije u Bosni i Hercegovini (BiH), odnosno zastoje koji se nalaze pred ovom državom u njenom “približavanju evropskoj budućnosti“, prenose njegove izjave današnji bh. mediji.

Kako je već niz puta ranije ukazivao na zaoštravanje stanja u Bosni i Hercegovini, koje je posebno aktuelizirano u posljednjih nekoliko mjeseci, šef evropske diplomatije smatra da “Republika Srpska stavlja na iskušenje granice poslije kojih sve puca“.

Građani umorni od svega

“Iz RS nastoje prijetećim potezima urušiti ekonomiju i zdravlje, kao i tekovine Dejtonskog sporazuma“, kazao je Borell, zatim se posebno osvrnuvši na stanje u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), gdje, kako smatra, “mnogi političari čuvaju postojeće stanje“.

“Oni blokiraju napredak i bave se lukavim igrarijama umjesto da poboljšaju odgovornost za vršenje vlasti i efikanost institucija”, dodao je šef evropske diplomatije.

Borell je na kraju kazao da EU podržava “jednu suverenu BiH”, ali prevashodno “građane BiH umorne od korupcije koji žele dobiti vođe koji će im podnositi račune za ono što rade na njihovoj boljoj budućnosti”.

Komentariši
Vezane vijesti

“Bosna i Hercegovina je naša i samo naša jeste”

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, obratio se večeras mnogobrojnim domaćim zvanicama i članovima diplomatskog…

“Dodik ima pravo sanjati secesiju, ali do toga neće doći”

Današnje secesionističke izjave predsjednika bosanskohercegovačkog entiteta RS komentarisao je i Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH, navodeći da Milorad…

“Turska treba ubrzati pristupanje Bosne i Hercegovine u NATO savez”

Direktor “Instituta za historiju” Državnog univerziteta u Sarajevu, Sedad Bešlija, rekao je da je članstvo Bosne i Hercegovine…
Total
0
Share