Mediji u RS ponovo obmanjuju javnost u vezi “zastave Armije RBiH”

Zastava Republike BiH na automobilu u Doboju @nezavisne.com

Dio medija u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska danas je prenio informaciju da se u centru grada Doboja pojavilo vozilo na kome je bila istaknuta, kako je navedeno, “ratna zastava Armije RBiH”.

Vijest su objavili portali “RTRS“-a i “Nezavisnih” novina, a oba imaju zajedničku odrednicu u naslovu da je riječ o ratnoj zastavi Armije RBiH.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da mediji u RS obmanjuju javnost na isti način, odnosno da “za bilo koju zastavu sa ljiljanima” navode da je riječ o zastavi Armije RBiH.

(Ponovo) Doboj

Ne ulazeći s jedne strane u razloge zašto je nepoznata osoba danas u Doboju istakla zastavu nekadašnje Republike BiH, mediji u manjem bh. entitetu bi trebali prestati s očito namjernom praksom lažnog prikazivanja državne zastave – ratnom i vojnom zastavom.

Ma koliko to neki ne prihvatali, činjenica je da je Bosna i Hercegovina 22. maja 1992. godine primljena u članstvo Ujedinjenih nacija (UN), pod državnom zastavom ozvaničenom na prigodnoj ceremoniji UN-a u New Yorku kao “zastava Republike Bosne i Hercegovine“.

Zastava RBiH, 1992-1998 @Wikipedia

Zastava Republike Bosne i Hercegovine zvanično je usvojena dvije sedmice ranije, odnosno 4. maja 1992. godine, a zasnivala se na zastavi srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanića. Zastava Republike Bosne i Hercegovine je pravougaonog oblika, bijele boje sa grbom Republike Bosne i Hercegovine u sredini (grb predstavlja zlatno obrubljeni, plavi štit, podijeljen na dva polja srebrenom dijagonalnom gredom sa po tri ljiljana zlatne boje u svakom polju).

Video: YouTube

Prizivanje ratnih duhova prošlosti

Nakon što je 4. februara 1998. godine usvojena sadašnja zastava Bosne i Hercegovine odlukom Carlosa Westendorpa, Visokog predstavnika za provođenje dejtonskog mirovnog sporazuma, “zastava s ljiljanima” je i praktično od tada postala nezvanična nacionalna zastava Bošnjaka u Bosni i Hercegovini i dijaspori.

Kako smo već nebrojeno puta do sada imali situaciju u kojoj je zastava “Republike Bosne i Hercegovine” u medijima bh. entiteta RS označena kao “zastava Armije Republike Bosne i Hercegovine“, teško se oteti dojmu da se na taj način zapravo ponovo žele prizivati ratni duhovi prošlosti, odnosno namjerno etiketirati određeni narod.

(Ne)namjerna zvanična greška

Isti slučaj se opet ponovio i danas u Doboju kada su portali “Nezavisnih” i “RTRS“-a prenijeli vijest o “ratnoj zastavi Armije BiH” (arhivirani link – Nezavisnearhivirani link – RTRS).

I ponovo bi se na tome i završilo da upravo isti mediji iz entiteta RS nisu objavili spornu fotografiju na kojoj je jasno vidljivo da zapravo nije riječ o “zastavi Armije RBiH”, nego o zvaničnoj državnoj zastavi pod kojom je BiH (Republika BiH) priznata i primljena u UN.

Zastava Armije RBiH @Imgur

Sličnosti i “očite” razlike

Zastava Armije RBiH” je zaista slične forme kao zastava “Republike BiH“, ali s očito jasno istaknutim natpisom “Armija Republike Bosne i Hercegovine” s dva zlatna mača koja se preklapaju ispod grba.

Vrlo često se upravo “zastava Armije RBiH” namjerno potencirala u bh. medijima proteklih godina, vjerovatno kako bi se postigao bolji efekat kod čitalaca, iako je u brojnim primjerima jasno bilo vidljivo da je zapravo riječ o “zastavi Republike BiH“.

Vezane vijesti

“SDA je zaustavila Milorada Dodika”

Predizborni skupovi Stranke demokratske akcije (SDA) održani su danas na zapadu Bosne i Hercegovine, odnosno u Ključu i…

Dodik “ubjedio samog sebe” da promjeni mišljenje o kriminalizaciji klevete

U svom poznatom maniru predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) već duži niz godina na isti način talasa…

“Izetbegović me je kritikovao šta to pišem na društvenim mrežama”

Definitivno najeksponiranija političarka posljednjih dana u Bosni i Hercegovini je Alma Čolo, nekadašnja članica Predsjedništva Stranke demokratske akcije…
Total
0
Share