Mladi teško mogu naći posao bez političkih ili porodičnih veza

U potrazi za poslom @freepik.com/ilustracija

Studentica arhitekture Arijana Pirušić jedna je od oko 23.000 mladih ljudi koji planiraju napustiti Bosnu i Hercegovinu (BiH) u potrazi za boljim obrazovanjem ili mogućnostima za posao, što je dio godišnjeg odliva mozgova iz njene “problematične domovine”, navodi “Reuters”.

Novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) pokazalo je da 47% Bosanaca (cca. 269.000) u dobi od 18 do 29 godina razmišlja o privremenom ili trajnom odlasku u inostranstvo, nezadovoljni nedostaŧkom posla, lošim javnim službama i endemskom korupcijom.

Dvadesettrogodišnja Arijana Pirušić, koja trenutno završava master studije arhitekture na Univerzitetu u Sarajevu, provešće svoj završni semestar na Univerzitetu Stuttgart u Njemačkoj, u okviru programa razmjene studenata “Erasmus“, od strane Evropske unije.

Međuŧim, ona posao u struci umjesto u BiH, planira tražiti u inostranstvu.

Široko rasprostranjena korupcija

“Ovdje nema perspektive za mlade arhitekte, sve se svodi na minimalnu plaŧu”, rekla je Pirušić za “Reuters“.

Mlada studentica smatra da su sve sfere života u ovoj maloj balkanskoj zemlji podložne korupciji, kao i da mladi teško mogu naći posao bez poliŧičkih ili porodičnih veza.

Vezane vijesti

“Milorad Dodik nije Republika Srpska, nećemo ga podržati”

Milan Miličević, predsjednik SDS-a, kazao je da je stranka na čijem je čelu podržala zakone koji štite interese…

“Izetbegović, Turkovićka i Alkalaj sa Dodikom mlataraju kako hoće”

Komentarišući najnovije izjave, ali i stavove Milorada Dodika, Igor Crnadak, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS)…

Šarović: “Republika Srpska je isključivo izložena osudama i prijetnjama”

Do prije nekoliko godina jednostavno se nije mogli niti zamisliti da će u posljednjih nekoliko mjeseci politička podrška…
Total
0
Share