Možda su plate radnika u BiH najmanje, ali su plate političara najveće u Evropi

Novac i korupcija u BiH @Twitter

Mnogi političari u Bosni i Hercegovini često s ponosom govore u rastu ekonomije i mjesečnih primanja građana, nerealno upoređujući stanje u državi, ili njenim entitetima, sa onima u susjedstvu.

A razlog je vrlo jasan. Prosječna mjesečna plata u Bosni i Hercegovini iznosi 492 eura, i jedna je među najnižim u Evropi.

S izuzetkom Sjeverne Makedonije, u kojoj plata iznosi 458 eura i Albanije (364 eura), sve ostale zemlje regije jugoistoka Evrope imaju prosječne plate veće nego u BiH.

Razlog je vrlo jasan, jer “politička nestabilnost, pritisak dugova i nekontrolisani uvoz, te tržište rada sa velikim brojem nekvalifikovane radne snage“, teško da može podići produktivnost, a time i plate, ukazuju poslodavci, navodi se u analizi “BN” televizije.

Ko umije, njemu “dvije… tri, četiri, pet, šest” plata

Ono što nije spomenuto u navedenoj analizi jeste i činjenica da upravo političari u Bosni i Hercegovini imaju najveće plate, izraženo i u apsolutnim i u relativnim iznosima u odnosu na regiju, ali vrlo vjerovatno i u odnosu na dobar dio Evrope.

Mjesečna primanja vodećih političkih predstavnika. ali i dobrog dijela ministara ili parlamenstaraca/poslanika su i do 5 ili 6 puta veća od prosječne plate u BiH, što čak nije slučaj niti u zemljama regije, a da u odnosu na “zdrave demokratije” zapada našeg kontinenta niti ne govorimo.

Vezane vijesti

“Bošnjacima niko neće nametati nepravedna rješenja, pa ni OHR”

Nova tribina Stranke demokratske akcije (SDA) održana je danas u Željeznom Polju, mjestu u opštini Žepče, javnosti poznatom…

“Republika Srpska samo što propala nije, a nikako da propadne”

Odgovarajući na tvrdnje svog potpredsjednika, Ćamila Durakovića, koji je danas izjavio da je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske…

“Branim Republiku Srpsku i dok spavam”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda kazao je da je to “domicilan narod u BiH…
Total
0
Share