Možda su plate radnika u BiH najmanje, ali su plate političara najveće u Evropi

Novac i korupcija u BiH @Twitter

Mnogi političari u Bosni i Hercegovini često s ponosom govore u rastu ekonomije i mjesečnih primanja građana, nerealno upoređujući stanje u državi, ili njenim entitetima, sa onima u susjedstvu.

A razlog je vrlo jasan. Prosječna mjesečna plata u Bosni i Hercegovini iznosi 492 eura, i jedna je među najnižim u Evropi.

S izuzetkom Sjeverne Makedonije, u kojoj plata iznosi 458 eura i Albanije (364 eura), sve ostale zemlje regije jugoistoka Evrope imaju prosječne plate veće nego u BiH.

Razlog je vrlo jasan, jer “politička nestabilnost, pritisak dugova i nekontrolisani uvoz, te tržište rada sa velikim brojem nekvalifikovane radne snage“, teško da može podići produktivnost, a time i plate, ukazuju poslodavci, navodi se u analizi “BN” televizije.

Ko umije, njemu “dvije… tri, četiri, pet, šest” plata

Ono što nije spomenuto u navedenoj analizi jeste i činjenica da upravo političari u Bosni i Hercegovini imaju najveće plate, izraženo i u apsolutnim i u relativnim iznosima u odnosu na regiju, ali vrlo vjerovatno i u odnosu na dobar dio Evrope.

Mjesečna primanja vodećih političkih predstavnika. ali i dobrog dijela ministara ili parlamenstaraca/poslanika su i do 5 ili 6 puta veća od prosječne plate u BiH, što čak nije slučaj niti u zemljama regije, a da u odnosu na “zdrave demokratije” zapada našeg kontinenta niti ne govorimo.

Vezane vijesti

Krišto: “Boriću se za ostanak mladih osoba u Bosni i Hercegovini”

Borjana Krišto, kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda hrvatskog naroda i zamjenica predsjednika HDZ-a…

“Dobar dio ljudi iz SNSD-a radi Dodiku iza leđa”

Drago Kalabić, bivši potpredsjednik SNSD-a, govorio je večeras gostujući u programu “Federalne TV” o stanju u svojoj bivšoj…

Lijepe vijesti o zdravstvenom stanju sina Danisa Tanovića

Nakon što je njegov sin teško povrijeđen u prošli petak, kada ga je na njega u Sarajevu naletio…
Total
19
Share