Najbolje vakcinisani zatvorenici u Evropi su Bosanci

Zatvorske prostorije @unsplash.com

Stopa vakcinacije Bosne i Hercegovine protiv koronavirusa jedna je od najnižih u Evropi, ali jedna grupa stanovništva ove balkanske države ne slijedi ovaj nacionalni trend.

Preko 80% od 2.000 muškaraca i žena koje služe kazne u 13 zatvora u Bosni i Hercegovini dobili su barem jednu dozu vakcine na Covid-19, u poređenju sa nešto više od 27% koliko je vakcinisano cjelokupno stanovništvo.

Čak 90% vakcinisanih u “KPZ” Zenica

Bosna i Hercegovina, kao i većina susjednih država, pokušavala je na početku 2021. godine nabaviti vakcine, ali je imala njihovo stalno snabdijevanje tek krajem proljeća. Dok se odaziv stanovništva na vakcinaciju vremenom smanjivao, interes je ostao visok unutar zatvorskih objekata, gdje vlasti navode da će skoro svi uskoro biti vakcinisani protiv viurusa korona.

U najvećoj kaznenoj instituciji u Bosni i Hercegovini, zatvoru maksimalne sigurnosti u gradu Zenici, do sada je vakcinisano preko 90% od ukupno 600 zatvorenika, a uporedo je i 60% osoblja primilo dvije doze vakcine.

Bolja kontrola pandemije

Iako izgleda nevjerovatno, sve su prilike da je širenje virusa korona bilo bolje kontrolisano unutar, nego izvan zidina bosanskih zatvora. Još od početka pandemije nisu prijavljeni veći brojevi zaraženih zatvorenika.

“Mnogi članovi moje porodice bili su zaraženi, uključujući moju majku, pa mislim da je nošenje zaštitne maske i vakcinisanje jedini ispravan put”, rekao je za “AP” Fahro Kahriman, jedan od zatvorenika u “KPZ” Zanica.

U ranim danima pandemije, kada se većina svijeta suočila s nedostatkom lične zaštitne opreme, zenički zatvorenici su šivali zaštitne maske za lice kao dio programa rada unutar zatvora.

Kvalitetan doprinos društvu

“Šivaće zaštitne maske su način da provedete kvalitetno vrijeme u zatvoru i istovremeno da doprinesite društvu”, rekao je Kahriman.

Bivša Jugoslavija: Preko 56.000 ljudi umrlo od virusa korona

Bosna i Hercegovina, koja trenutno ima oko 3,3 miliona stanovnika, prijavila je skoro 300.000 slučajeva zaraženih virusom i više od 13.400 Covid-19 smrtnih slučajeva u pandemiji, što se smatra jednom od najgorih stopa infekcije i smrtnosti u Evropi.

Vezane vijesti

Zoran Milanović, “član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda”

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, koristi baš svaku priliku da komentariše stanje u susjednoj Bosni i Hercegovini (BiH),…

Opet “brani” Rusiju: Za Dodika je Ukrajina “kolateralna šteta”

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, kazao je danas, boraveći na Diplomatskom forumu u turskoj…

Stolac: Više od 1.000 građana klanjalo dženazu Elmiri Sefo

Danas je više od 1.000 građana Stoca, ali i ostalih gradova Hercegovine, klanjalo dženazu namaz i prisustvovalo ukopu…
Total
0
Share