Najniža plaća u FBiH će zapravo “narasti” na 717 KM mjesečno

Novac u BiH @Facebook

Iako je u medijima već ranije najvljivano da će najniža plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) od 1. januara 2022. godine iznositi 543 KM, zapravo se radi o osnovici plate koja će na kraju biti uvećana za određene “naknade i doprinose”.

Kako je Federacija BiH jedinstvena u Evropi što se tiče neoporezivog dijela plate, u koji spadaju naknade za topli obrok, prijevoz i regres, smatra se da će najniža plaća u ovom dijelu BiH zapravo “narasti” za dodatnih 174 KM, koliko prosječno zbirno iznose ove tri naknade.

Tako bi prema današnjoj Odluci Vlade FBiH, prema kojoj najniža plaća za period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine iznosi neto 543 KM, ista zapravo trebala prosječno iznositi 717 KM (zbir najniže “zagarantovane” plaće i tri neoporezive naknade).

Zašto je prosječna plaća u FBiH manja nego u RS?

Ono što često zbunjuje javnost u Bosni i Hercegovini jeste upravo vrijednost prosječne plaće u entitetu Republika Srpska (RS) koja je trenutno za par konvertibilnih maraka veća od vrijednosti prosječne plaće u Federaciji BiH, i s čime se stalno hvale zvaničnici iz RS.

Razlog je upravo spomenut u tekstu ove vijesti, odnosno time što su u FBiH naknade za topli obrok, prijevoz i regres neoporezivi dio prosječne plate. Ukoliko bi se odlučilo na njihovo oporezivanje, po automatizmu bi prosječna plaća u FBiH bila za oko 100 do 120 KM veća nego u entitetu RS.

Vezane vijesti

“Republika Srpska – crna rupa u Bosni i Hercegovini”

Politički analitičar Velizar Antić smatra da su aktuelne i novonametnute sankcije, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda…

“Napad na ustavni poredak”: Željka Cvijanović i Radovan Višković glavni osumnjičeni

“Meni je predočeno da su osumnjičeni predsjednici svih političkih stranaka, kao i predlagači zaključaka i deklaracije. Tu je…

Dodik: “Građani Srbije i Hrvatske bi mogli pokupovati sve naše gorivo”

Nakon što je predsjednik Vlade entiteta Republika Srpska (RS) Radovan Višković prije sedam dana “praktično” je izjavio da…
Total
42
Share