Najniža plaća u FBiH će zapravo “narasti” na 717 KM mjesečno

Novac u BiH @Facebook

Iako je u medijima već ranije najvljivano da će najniža plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) od 1. januara 2022. godine iznositi 543 KM, zapravo se radi o osnovici plate koja će na kraju biti uvećana za određene “naknade i doprinose”.

Kako je Federacija BiH jedinstvena u Evropi što se tiče neoporezivog dijela plate, u koji spadaju naknade za topli obrok, prijevoz i regres, smatra se da će najniža plaća u ovom dijelu BiH zapravo “narasti” za dodatnih 174 KM, koliko prosječno zbirno iznose ove tri naknade.

Tako bi prema današnjoj Odluci Vlade FBiH, prema kojoj najniža plaća za period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine iznosi neto 543 KM, ista zapravo trebala prosječno iznositi 717 KM (zbir najniže “zagarantovane” plaće i tri neoporezive naknade).

Zašto je prosječna plaća u FBiH manja nego u RS?

Ono što često zbunjuje javnost u Bosni i Hercegovini jeste upravo vrijednost prosječne plaće u entitetu Republika Srpska (RS) koja je trenutno za par konvertibilnih maraka veća od vrijednosti prosječne plaće u Federaciji BiH, i s čime se stalno hvale zvaničnici iz RS.

Razlog je upravo spomenut u tekstu ove vijesti, odnosno time što su u FBiH naknade za topli obrok, prijevoz i regres neoporezivi dio prosječne plate. Ukoliko bi se odlučilo na njihovo oporezivanje, po automatizmu bi prosječna plaća u FBiH bila za oko 100 do 120 KM veća nego u entitetu RS.

Vezane vijesti

Dodik ruši Bosnu i Hercegovinu, na kraju će srušiti sam sebe

Povodom današnje sjednice Narodne skupštine (NS) entiteta Republika Srpska (RS) oglasili su se iz Naše stranke, saopštenjem za…

Dodik: “Zbog Džaferovića BiH može pogoršati odnose sa Rusijom”

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, nakon što je dobio pozivno pismo Ministarstva vanjskih poslova Ukrajine da učestvuje na…

Dodik: “Od SDA smo svaki dan očekivali udarce”

Nakon današnjeg sastanka u Mostaru, kome su prisustvovali predsjednici stranaka HDZ BiH, SDP BiH i SNSD, dogovoreno je…
Total
42
Share