Najniža plaća u FBiH će zapravo “narasti” na 717 KM mjesečno

Novac u BiH @Facebook

Iako je u medijima već ranije najvljivano da će najniža plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) od 1. januara 2022. godine iznositi 543 KM, zapravo se radi o osnovici plate koja će na kraju biti uvećana za određene “naknade i doprinose”.

Kako je Federacija BiH jedinstvena u Evropi što se tiče neoporezivog dijela plate, u koji spadaju naknade za topli obrok, prijevoz i regres, smatra se da će najniža plaća u ovom dijelu BiH zapravo “narasti” za dodatnih 174 KM, koliko prosječno zbirno iznose ove tri naknade.

Tako bi prema današnjoj Odluci Vlade FBiH, prema kojoj najniža plaća za period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine iznosi neto 543 KM, ista zapravo trebala prosječno iznositi 717 KM (zbir najniže “zagarantovane” plaće i tri neoporezive naknade).

Zašto je prosječna plaća u FBiH manja nego u RS?

Ono što često zbunjuje javnost u Bosni i Hercegovini jeste upravo vrijednost prosječne plaće u entitetu Republika Srpska (RS) koja je trenutno za par konvertibilnih maraka veća od vrijednosti prosječne plaće u Federaciji BiH, i s čime se stalno hvale zvaničnici iz RS.

Razlog je upravo spomenut u tekstu ove vijesti, odnosno time što su u FBiH naknade za topli obrok, prijevoz i regres neoporezivi dio prosječne plate. Ukoliko bi se odlučilo na njihovo oporezivanje, po automatizmu bi prosječna plaća u FBiH bila za oko 100 do 120 KM veća nego u entitetu RS.

Vezane vijesti

Pouke genocida u Srebrenici očito nisu spriječile nasilje nad Ukrajincima

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, svečano je danas uveličao i tom prilikom otvorio spomen-obilježje…

Čović od bh. Hrvata napravio ping pong lopticu sa kojom igraju Plenković i Milanović

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu BiH, kazao je danas da se Hrvatima u BiH uporno nudi slika prema…

Francuski mediji: Viktor Orban nije dobrodošao u Sarajevo

Bosanskohercegovačka strana otkazala je sastanak sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji je bio zakazan za 25. januar u…
Total
42
Share