Najniža plaća u FBiH će zapravo “narasti” na 717 KM mjesečno

Novac u BiH @Facebook

Iako je u medijima već ranije najvljivano da će najniža plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) od 1. januara 2022. godine iznositi 543 KM, zapravo se radi o osnovici plate koja će na kraju biti uvećana za određene “naknade i doprinose”.

Kako je Federacija BiH jedinstvena u Evropi što se tiče neoporezivog dijela plate, u koji spadaju naknade za topli obrok, prijevoz i regres, smatra se da će najniža plaća u ovom dijelu BiH zapravo “narasti” za dodatnih 174 KM, koliko prosječno zbirno iznose ove tri naknade.

Tako bi prema današnjoj Odluci Vlade FBiH, prema kojoj najniža plaća za period od 1. januara do 31. decembra 2022. godine iznosi neto 543 KM, ista zapravo trebala prosječno iznositi 717 KM (zbir najniže “zagarantovane” plaće i tri neoporezive naknade).

Zašto je prosječna plaća u FBiH manja nego u RS?

Ono što često zbunjuje javnost u Bosni i Hercegovini jeste upravo vrijednost prosječne plaće u entitetu Republika Srpska (RS) koja je trenutno za par konvertibilnih maraka veća od vrijednosti prosječne plaće u Federaciji BiH, i s čime se stalno hvale zvaničnici iz RS.

Razlog je upravo spomenut u tekstu ove vijesti, odnosno time što su u FBiH naknade za topli obrok, prijevoz i regres neoporezivi dio prosječne plate. Ukoliko bi se odlučilo na njihovo oporezivanje, po automatizmu bi prosječna plaća u FBiH bila za oko 100 do 120 KM veća nego u entitetu RS.

Komentariši
Vezane vijesti

Dodikov “srednji prst” novinarima, ali i tužilaštvu, državi…

Predsjednik SNSD-a i član predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, stigao je jutros u Tužilaštvo BiH…

Dodika u najvećem selu u BiH dočekalo samo nekoliko desetina ljudi

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i predsjednik SNSD-a, posjetio je danas selo Crnjelovo u…

“Moj otac nikada nije na mene ‘uknjižio’ namjensku industriju FBiH”

Nakon što se u medijima i na društvenim mrežama pojavila fotografija na kojoj je u vožnji helikopterom Federalne…
Total
0
Share