Naše historijsko naslijeđe je demokratska i antifašistička republika Bosna i Hercegovina

Željko Komšić @YouTube/BHRT

Povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u sarajevskoj Vijećnici održana je prigodna svečana akademija.

“25. novembar, koji se slavi kao dan obnovljene državnosti Bosne i Hercegovine, zapravo je temeljna identitetska odrednica države BiH“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na početku svog obraćanju prisuŧnima.

Komšić je posebno naglasio da iako je postojala stotinama godina prije u raznim oblicima, Bosna i Hercegovina se prvi put kao država, odnosno kao republika konstituiše 25. novembra 1943. godine.

“Tada su narodi i građani BiH po prvi put uvažavajući sve specifičnosti i sve sličnosti pronašli zajednički jezik, a taj zajednički jezik je bio sadržan u prosŧoj formulaciji da Bosna i Hercegovina nije niti muslimanska niti srpska niti hrvatska nego i jedna i druga i treća i svih ostalih građana koji u njoj žive“, dodao je Komšić.

“Budimo ponosni na našu BiH”

Predsjedavajući Predsjednišŧva BiH je posebno naglasio da građani BiH od borbe za demokratske i civilizacijske vrijednosti ne da neće, nego ne mogu odustati.

“Nećemo, jer je naše političko i institucionalno i kulturno naslijeđe antifašizam, jer je naše historijsko naslijeđe demokratska i antifašistička republika Bosna i Hercegovina. Pitanje opstanka Bosne i Hercegovine nije samo pitanje opstanka države, to je pitanje opsŧanka i civilizacije. Zato budimo ponosni u ono što vjerujemo, budimo ponosni na našu Bosnu i Hercegovinu“, zaključio je na kraju Komšić.

VIdeo: YouTube/BHRT

Vezane vijesti

“Protest građana ispred OHR-a SDA je pretvorila u predizborni skup”

Zbog ranije najave o nametanju odluke o izmjeni Izbornog zakona u BiH i Ustava Federacije BiH, od strane…

Poruka Dodiku: “Slagaše vas šefe u Bijeljini… Mnogi Vas lažu širom RS”

Iako je nedavni opoziv gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića (SDS), na čelu sa Dodikovim SNSD-om, podržalo i dodatnih 15…

Francuski mediji: Viktor Orban nije dobrodošao u Sarajevo

Bosanskohercegovačka strana otkazala je sastanak sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom koji je bio zakazan za 25. januar u…
Total
0
Share