Naše historijsko naslijeđe je demokratska i antifašistička republika Bosna i Hercegovina

Željko Komšić @YouTube/BHRT

Povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u sarajevskoj Vijećnici održana je prigodna svečana akademija.

“25. novembar, koji se slavi kao dan obnovljene državnosti Bosne i Hercegovine, zapravo je temeljna identitetska odrednica države BiH“, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na početku svog obraćanju prisuŧnima.

Komšić je posebno naglasio da iako je postojala stotinama godina prije u raznim oblicima, Bosna i Hercegovina se prvi put kao država, odnosno kao republika konstituiše 25. novembra 1943. godine.

“Tada su narodi i građani BiH po prvi put uvažavajući sve specifičnosti i sve sličnosti pronašli zajednički jezik, a taj zajednički jezik je bio sadržan u prosŧoj formulaciji da Bosna i Hercegovina nije niti muslimanska niti srpska niti hrvatska nego i jedna i druga i treća i svih ostalih građana koji u njoj žive“, dodao je Komšić.

“Budimo ponosni na našu BiH”

Predsjedavajući Predsjednišŧva BiH je posebno naglasio da građani BiH od borbe za demokratske i civilizacijske vrijednosti ne da neće, nego ne mogu odustati.

“Nećemo, jer je naše političko i institucionalno i kulturno naslijeđe antifašizam, jer je naše historijsko naslijeđe demokratska i antifašistička republika Bosna i Hercegovina. Pitanje opstanka Bosne i Hercegovine nije samo pitanje opstanka države, to je pitanje opsŧanka i civilizacije. Zato budimo ponosni u ono što vjerujemo, budimo ponosni na našu Bosnu i Hercegovinu“, zaključio je na kraju Komšić.

VIdeo: YouTube/BHRT

Vezane vijesti

“Nemojte brisati Vulinov mural, ovo je spomenik ludilu!”

Kako su “slavodobitno” objavili današnji mediji, kako oni iz ovog dijela BiH, tako i oni iz Srbije, preko…

Nikada više neću razgovarati “jedan na jedan” sa Čovićem

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), odbacio je jučer mogućnost pojedinačnih razgovora sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom…

“Bosanski Srbin”, “lider bosanskih Srba”, “šef bosanskih Srba”…

“Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi”, uzrečica je koju često možemo čuti od Milorada Dodika, člana Predsjedništva…
Total
10
Share