Ne dozvoliti Karadžiću da proglasi pobjedu iz svoje zatvorske ćelije

Radovan Karadžić @YouTube

Mnogi će se možda iznenaditi kada čuju da se danas, 26 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, mir u Bosni i Hercegovini ruši.

Uprkos sporom napretku u reformama u protekloj deceniji, Bosna i Hercegovina se ipak smatra uspješnom pričom međunarodne intervencije i izgradnje države. Ipak, dugotrajna kriza je izbila u prvi plan, ljuljajući temelje Daytona, a ako joj se dozvoli da se nastavi, kriza bi brzo mogla gurnuti zemlju, ali i zapadni Balkan, na rub nasilja, navodi se na početku teksta objavljenog na portalu “The House“, veoma bliskog Parlamentu Velike Britanije.

Portal “Danas.ba” prenosi najzanimljivije dijelove ovoga teksta, s djelomičnom uredničkom intervencijom prilikom prevoda s engleskog jezika:

Potkopati i oslabiti državu

Formiranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koje su se sastojale od tri ranije zaraćene strane, bila je kruna Daytonskog procesa. Osim toga, 2008. godine Bosna i Hercegovina je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, a dvije godine kasnije postala je nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN).

Međutim, centrifugalne sile, posebno rukovodstvo Republike Srpske (RS), entiteta koji čini 49 posto teritorije Bosne i Hercegovine, nastojale su zaustaviti i vratiti 26-godišnji napredak. Njihov pristup je bio da potkopaju i oslabe državne institucije proizvodnjom političkih kriza, da neutrališu međunarodno prisustvo i pokušaju da posiju etničke podjele.

Nakon decenije međunarodnog povlačenja kroz kompromise sa RS-om, došli smo do tačke u kojoj će, ukoliko njihovi trenutni zahtjevi ne budu ispunjeni, predstavnici RS-a nastaviti da bojkotuju državne institucije, a entitetski parlament RS će jednostrano donijeti zakon kojim se institucije na državnom nivou uklanjaju iz RS, uz stvaranje svojih – uključujući vlastite oružane snage. U tome ih podržava Rusija, koja ima svoju anti-NATO i anti-EU agendu.

Nasilnici koji prijete miru

Međunarodna zajednica, kao posljednja odbrana, sada mora odlučiti hoće li se konačno suprotstaviti nasilnicima koji prijete miru u BiH ili će nastaviti ispunjavati njihove zahtjeve, sve dok više ne budu mogli pristajati. Alati za djelovanje postoje – unutar multilateralnih tijela kao što su Ured visokog predstavnika, Snage Evropske unije u Bosni i Hercegovini, EU i NATO, ali i unutar pojedinačnih država.

Ujedinjeno Kraljevstvo ima priliku da oblikuje međunarodni odgovor. Suprotstavljanje ruskom uticaju u regionu, uz stabilizaciju Bosne i Hercegovine i vraćanje zemlje na euroatlantski put, očigledno je u njihovom interesu. Ono što je najvažnije, Velika Britanija ne smije dozvoliti Radovanu Karadžiću, koji služi doživotnu kaznu zatvora za genocid u zatvoru “HMP Parkhurst”, da proglasi pobjedu iz svoje zatvorske ćelije.

Komentariši
Vezane vijesti

“Schmidt jedini ima ovlaštenja ukloniti Željka Komšića iz Predsjedništva BiH”

Govoreći o odlukama nedavno završenog 11. zasjedanja “Hrvatskog narodnog sabora” (HNS) BiH, generalni sekretar ovog udruženja Josip Merdžo…

Božo Ljubić pokazao svoje pravo lice

“Oj Turčine za nevolju kume i ti vlaše silom pobratime”, rečenica je koju je sinoć citirao Božo Ljubić,…

“Očekujemo još jače pritiske na narod i institucije Republike Srpske”

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, kazao je da sa zabrinutošću prati šta se dešava…
Total
0
Share