“Ne možemo očekivati da se Srbi vrate pod hrvatsku i muslimansku vlast”

Đorđe Radanović @preokret.info

Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, često dalje zapaljive i kontradiktorne izjave s ciljem pretjeranog ukazivanja na prava Srba koji žive ili su povratnici na prostore Federacije BiH.

Prije tačno godinu dana Radanović je ostao upamćen po izjavi, tokom svog gostovanja na “RTRS“-u, navodeći da “Srbi u bošnjačkim kantonima svoje potrebe obavljaju do mraka, a nakon toga se zaključavaju u kuće i ne izlaze vani tokom noći”.

“Srbi u bošnjačkim kantonima se nakon mraka zaključavaju u kuće i ne izlaze van tokom noći”

“Tamo nisu dobrodošli”

Danas je Radanović, komentarišući događaje s početka mjeseca augusta 1995. godine, odnosno za hrvatsku vojno-redarstvenu akciju “Oluja”, kazao da je zapravo riječ o “protjerivanju Srba iz Republike Srpske Krajine, ali i sa područja Visoke Krajine (op.a. – Bosanske Krajine), koje treba posmatrati kao jedno stradanje“.

“Ne možemo očekivati da će se Srbi vratiti pod hrvatsku i muslimansku vlast jer tamo nisu dobrodošli, ali moramo pomoći narodu da sačuva svoju zemlju, šume, njive i kuće i da ostvari svoja prava garantovana Dejtonskim sporazumom“, poručio je Radanović za agenciju “Srna“, dodajući da su pravoslavni Srbi zapravo “najstariji autohtoni narod na području dvije Krajine“.

Vezane vijesti

Ratni zločinac Dario Kordić bio je i predsjednik HDZ-a BiH

Nakon što je tokom vikenda u domaćim i regionalni medijima objavljen video, najvjerovatnije iz 5. augusta 2022. godine,…

Višković: “Nije tačna informacija o stvaranju Vojske RS”

“Krizu u Bosni i Hercegovini (BiH) ne stvaraju Srbi, Bošnjaci i Hrvati, već stranci, čije su bezosjećajne odluke…

Dodik: “Pod sličnim sam pritiskom kao i Vučić”

Komentarišući jučerašnje razgovore delegacija Srbije i Kosova u Briselu, Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), kazao…
Total
0
Share