Ne postoji želja SDA da se implementira drugi dio sporazuma iz Mostara

Marinko Čavara @YouTube

Predsjednik Federacije BiH (FBiH) i potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara kazao je danas da su pregovori oko Izbornog zakona trebali završiti do kraja ove godine, ali je očito da su svi svjesni da to neće biti moguće.

“Naša želja je da svaki narod u BiH može izabarti svoje legitimne predstavnike. To je minimum koji smo tražili od početka, međutim na kraju se ispostavilo da nismo svi na isti način razmišljali”, kazao je Čavara gostujući u programu “BHRT“-a.

Potpredsjednik HDZ-a BiH smatra da u nastavku pregovora, koje je ova stranka započela sa Strankom demokratske akcije (SDA) kada je potpisan ‘Mostarski sporazum’, “više ne postoji želja sa strane SDA da se implementira drugi dio sporazuma koji je potpisan u Mostaru“.

“Drugi su krivci”

Jasno je da su se tražili samo razlozi kako da se nešto ne dogodi“, navodi Čavara, dodajući da se u međuvremenu raspravljalo o asimetričnom i direktnom izboru za člana Predsjedništva BiH, ali nijedan od njih nije u stanju omogućiti izbor legitimnog predstavnika sva tri konstutivna naroda.

Čović će putem HNS-a “sahraniti” pregovore o izmjeni izbornog zakona

“Očito je da jedna strana ne želi nikakav dogovor. Sa druge strana hrvatska strana ne može prihvatiti ništa što je ispod priznavanja konstutivnosti i omogućavanja legitmnog predstavljanj”, zaključi je na kraju predsjednik Federacije BiH.

Vezane vijesti

Advokat Ratka Mladića: “Bošnjaci žele da prave haos u Bosni i Hercegovini”

Branko Lukić, advokat Ratka Mladića, inače osuđenog za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom rata u…

“Džamija je odlučila da se izabere Komšić u Predsjedništvo BiH”

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda srpskog naroda i predsjednik SNSD-a gostovao je večeras u centralnom…

Nije Komšić pobijedio Čovića na izborima, nego ga je narod kaznio

Dragan Čović je u Skupštini entiteta RS pokazao svoje pravo lice, kao i svoje strateško partnerstvo sa Dodikovim…
Total
1
Share