“Neću se boriti za Republiku Srpsku kao moj otac, bježim odmah”

Teritorija RS @sketchup.com/Milan D.

Kako se proslava neustavnog “Dana Republike Srpske” 9. januara približava, sve više se mogu primjetiti “znaci nervoze”, kako kod političara, ali i sve više kod običnih građane Bosne i Hercegovine (BiH), bez obzira na entitet u kome žive.

Ovim povodom francuska agencija “AFP” napravila je prilog u entitetu RS, intervjuišući građane u vezi s aktuelnim političkim stanjem u ovom dijelu BiH, ali i cjelokupnoim sigurnosnim okvirom u kome danas žive građani BiH.

Preživljavanje

Iako izgleda “na prvu” sve pozitivno, mnogi ne dijele praznično raspoloženje u Istočnom Sarajevu. Za 30-godišnjeg nezaposlenog stanovnika ovog grada, koji je želio ostati anoniman, prioritet je ipak svakodnevni život u ovoj siromašnoj zemlji.

Moj otac se borio za Republiku Srpsku, čak je bio odlikovan jer je pomogao u njenom stvaranju. Danas preživljava radeći težak posao u građevinarstvu”, kaže ovaj čovjek koji ne želi da mu se ime spominje “iz straha da više neće naći posao”.

Aktuelna politička kriza je samo “šlag na tortu” nebrojenim nedaćama koje su zadesile BiH – niske plate, sistemska korupcija, nefunkcionalna vlada okružena ogromnom birokratijom, napominje “AFP“.

“Neću se boriti kao moj otac”

Bez mnogo prilika za normalan život, građani BiH masovno emigriraju, a skoro pola miliona ljudi napustilo je ovu zemlju u posljednjoj deceniji, podaci su NVO “Unija za održivi povratak“.

Ako vidim da je novi sukob neizbježan, odmah ću pobjeći sa suprugom”, kazao je na kraju ovaj nezaposleni muškarac.

Neću se boriti kao moj otac“, dodao je.

Vezane vijesti

“Izetbegović mi ništa nije nudio, znao je da je sve gotovo”

Ramo Isak, aktuelni ministar unutrašnjih poslova (MUP) Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i dalje je u centru pažnje…

Najgori aerodrom sa prostora bivše Jugoslavije dobija “WizzAir” bazu

Kako je izjavio mađarski ministar vanjskih poslova Péter Szijjártó, tokom sastanka sa svojom bosanskohercegovačkom kolegicom Biserom Turković u…

“Građani BiH će na referendumu odlučivati o pristupanju u NATO”

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali sa danas sa rukovodiocima svih…
Total
0
Share