“Neću se boriti za Republiku Srpsku kao moj otac, bježim odmah”

Teritorija RS @sketchup.com/Milan D.

Kako se proslava neustavnog “Dana Republike Srpske” 9. januara približava, sve više se mogu primjetiti “znaci nervoze”, kako kod političara, ali i sve više kod običnih građane Bosne i Hercegovine (BiH), bez obzira na entitet u kome žive.

Ovim povodom francuska agencija “AFP” napravila je prilog u entitetu RS, intervjuišući građane u vezi s aktuelnim političkim stanjem u ovom dijelu BiH, ali i cjelokupnoim sigurnosnim okvirom u kome danas žive građani BiH.

Preživljavanje

Iako izgleda “na prvu” sve pozitivno, mnogi ne dijele praznično raspoloženje u Istočnom Sarajevu. Za 30-godišnjeg nezaposlenog stanovnika ovog grada, koji je želio ostati anoniman, prioritet je ipak svakodnevni život u ovoj siromašnoj zemlji.

Moj otac se borio za Republiku Srpsku, čak je bio odlikovan jer je pomogao u njenom stvaranju. Danas preživljava radeći težak posao u građevinarstvu”, kaže ovaj čovjek koji ne želi da mu se ime spominje “iz straha da više neće naći posao”.

Aktuelna politička kriza je samo “šlag na tortu” nebrojenim nedaćama koje su zadesile BiH – niske plate, sistemska korupcija, nefunkcionalna vlada okružena ogromnom birokratijom, napominje “AFP“.

“Neću se boriti kao moj otac”

Bez mnogo prilika za normalan život, građani BiH masovno emigriraju, a skoro pola miliona ljudi napustilo je ovu zemlju u posljednjoj deceniji, podaci su NVO “Unija za održivi povratak“.

Ako vidim da je novi sukob neizbježan, odmah ću pobjeći sa suprugom”, kazao je na kraju ovaj nezaposleni muškarac.

Neću se boriti kao moj otac“, dodao je.

Vezane vijesti

“Situacija nije dobra, broj Hrvata u BiH više je nego prepolovljen”

Bivšeg kardinala, nadbiskupa vrhbosanskog Vinka Puljića, primio je danas u posjetu prvi čovjek Ličko-senjske županije u Hrvatskoj Ernest…

Vukanović: “Volio bih da budem član Predsjedništva BiH”

Više puta sam govorio do sada da bih volio da budem član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) i…

Ili rat ili ništa: Dodik i Čubrilović pred Narodnu skupštinu RS postavili izazov

Šefovoma država članica Vijeća sigurnosti (VS) Ujedinjenih Nacija (UN), generalnom sekretaru UN -a, generalnom sekretaru NATO-a, te najvišim…
Total
1
Share