“Nema testova, sada su svi bolesni”: BiH se suočava sa najvećom COVID krizom

Pacijenti s Covid-19 @freepik.com

Vidno uznemiren u svom stanu u Sarajevu peti dan zaredom, Armin Redžić nije bio siguran da li su njegovi sve zabrinjavajući simptomi, zapravo simptomi infekcije COVID-19.

Kada je počeo da se osjeća slabo, radijski novinar “BHRT“-a odlučio je da se samoizolira, dobivši instrukcije da uradi testiranje.

Ogromna potražnja za testovima

Gdje god je zvao ili išao, rečeno mu je da nema testova. Zdravstveni sistem je trenutno značajno preopterećen sa desetinama hiljada građana za koje se sumnja da su zaraženi visoko zaraznom varijantom “Omikron”, piše “Euronews“.

“Nisam više mogao čekati PCR test pa sam otišao u lokalnu apoteku da uradim test na antitijela. Rekli su mi da ih nemaju, jer ne mogu kupiti dovoljno da zadovolje trenutnu potražnju”, kazao je Redžić, nakon čega je pokušao doći i do lokalne ambulante.

Praznici “dolaze na naplatu”

Zvao sam ih više od 60 puta. Konačno sam došao do doktora na drugom mjestu koji je intervenisao i javio mi se doktor opšte prakse”, dodao je.

Kao i mnoge druge zemlje na Balkanu, vlasti BiH su izbjegavale proglašavanje strogih mjera tokom zimskih praznika. Proslave i masovna okupljanja nastavljena su uprkos talasu koji je u decembru zapljusnuo cijelu Evropu.

Trenutni talas je bez presedana, sa brojem slučajeva u prosjeku tri puta većim od posljednjeg vrhunca u aprilu 2021. godine. U to vrijeme, bolnice su bile gurnute do svog maksimalnog kapaciteta, a usluge sahrana bile su pretrpane, što je dovelo do sedmičnih lista čekanja.

“Prepušten sam sebi”

Sada su svi bolesni. Ljudi ne mogu dobiti ljekarsku poruku za PCR test, a redovi na lokacijama za testiranje nikada nisu bili ovoliki. Farmaceutkinja mi je rekla da mora raditi u dvije smjene, jer su joj sve kolege bolesne i same se liječe kod kuće”, objašnjava Redžić.

Uprkos tome što ima 27 godina i potpuno je vakcinisan, Redžića je, “pritisnutog mukomom” jer ne zna da li je pozitivan na virus korona, dovelo do neprijatnih misli – “šta ako si pozitivan i sve se zakomplikuje“.

Ne ljutim se na medicinsko osoblje, da budem potpuno jasan. Prije ovog talasa to ste mogli riješiti sa jednim ili dva poziva. Želim da kritikujem sistem koji ne štiti ni pacijente, a ni osoblje”, zaključio je Redžić za “Euronews“.

Vezane vijesti

Izetbegović “ne priznaje” da SDP BiH može predstavljati Bošnjake!?

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) učestvovao je na “online” sesiji “Radne grupe za Bosnu i Hercegovinu”,…

“Građani BiH će na referendumu odlučivati o pristupanju u NATO”

Članovi Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarali sa danas sa rukovodiocima svih…

“Taj trenutak kada spasite živote, to nas sve drži”

Broj mrtvih u strašnim potresima u Turskoj i Siriji prešao je broj od 35.000. Iako je zemljotres ove…
Total
0
Share