Nema više proizvodnje i prodaje domaće rakije “iz kazana”

Kazan za proizvodnju rakije na selu @srpskainfo.com

Kako se predviđa prednacrtom zakona u Federaciji BiH o jakim alkoholnim pićima, ubuduće će alkoholna pića, rakije i likere moći proizvoditi i prodavati isključivo pravna i fizička lica koja su upisana u registar ovlaštenih proizvođača.

Usvajanje ovog zakona logična je posljedica za ostvarivanje budućeg članstva Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji (EU) u doglednoj budućnosŧi.

Zanimljiva je činjenica da prednacrt ovog zakona predviđa obavezu upisa u registar i onih proizvođača koji jako alkoholno piće proizvode za vlastite potrebe, ali samo ako njihova proizvedena količina alkohola prelazi 20 litara u toku kalendarske godine.

Ogromne kazne za prekršioce

Iako još uvijek u formi prednacrta za područje FBiH, zakon je originalno napravljen po uzoru na pravnu regulativu susjedne Hrvatske.

Ono što se posebno izdvaja ovim zakonom su predviđene kazne, koje se kreću u nivou od 1.000 pa do čak 9.000 KM, sve u zavisnosŧi od vrste prekršaja.

Vezane vijesti

SAD stavila Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja visokog rizika

Američki nadležni “Centar za kontrolu i prevenciju bolesti” (CDC) stavio je Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja visokog…

Cijena goriva bi mogla biti niža za 0,54 KM, ali “državu nije briga”

Poznati bh. ekonomski analitičar Faruk Hadžić, u današnjoj objavi na svom Facebook profilu ponovo je apelovao na nadležne…

Sarajlija napustio karijeru fudbalera kako bi spasio život svoje majke

Ovo je upravo jedna od onih situacija u kojoj nas fudbal iznenađuje, a ujedno je i toliko bliska…
Total
0
Share