Nema više proizvodnje i prodaje domaće rakije “iz kazana”

Kazan za proizvodnju rakije na selu @srpskainfo.com

Kako se predviđa prednacrtom zakona u Federaciji BiH o jakim alkoholnim pićima, ubuduće će alkoholna pića, rakije i likere moći proizvoditi i prodavati isključivo pravna i fizička lica koja su upisana u registar ovlaštenih proizvođača.

Usvajanje ovog zakona logična je posljedica za ostvarivanje budućeg članstva Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji (EU) u doglednoj budućnosŧi.

Zanimljiva je činjenica da prednacrt ovog zakona predviđa obavezu upisa u registar i onih proizvođača koji jako alkoholno piće proizvode za vlastite potrebe, ali samo ako njihova proizvedena količina alkohola prelazi 20 litara u toku kalendarske godine.

Ogromne kazne za prekršioce

Iako još uvijek u formi prednacrta za područje FBiH, zakon je originalno napravljen po uzoru na pravnu regulativu susjedne Hrvatske.

Ono što se posebno izdvaja ovim zakonom su predviđene kazne, koje se kreću u nivou od 1.000 pa do čak 9.000 KM, sve u zavisnosŧi od vrste prekršaja.

Vezane vijesti

Opozicija u Republici Srpskoj se ponaša k’o “rogovi u vreći”

Najnovija politička previranja “pogodila” su i opozicionare u entitetu Republika Srpska, pa sve češće možemo vidjeti otvorenu svađu…

Čović ponovo obmanjuje javnost i međunarodne posrednike

Nakon neuspjelih pregovora oko izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini danas je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH,…

U BiH na svakih 30.000 stanovnika postoji po jedna politička stranka

Od jednopartijskog sistema do potpune višepartijske “demokratske anarhije”, Bosna i Hercegovina je jako brzo prešla svoj politički “tranzicijski…
Total
0
Share