Nema više proizvodnje i prodaje domaće rakije “iz kazana”

Kazan za proizvodnju rakije na selu @srpskainfo.com

Kako se predviđa prednacrtom zakona u Federaciji BiH o jakim alkoholnim pićima, ubuduće će alkoholna pića, rakije i likere moći proizvoditi i prodavati isključivo pravna i fizička lica koja su upisana u registar ovlaštenih proizvođača.

Usvajanje ovog zakona logična je posljedica za ostvarivanje budućeg članstva Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji (EU) u doglednoj budućnosŧi.

Zanimljiva je činjenica da prednacrt ovog zakona predviđa obavezu upisa u registar i onih proizvođača koji jako alkoholno piće proizvode za vlastite potrebe, ali samo ako njihova proizvedena količina alkohola prelazi 20 litara u toku kalendarske godine.

Ogromne kazne za prekršioce

Iako još uvijek u formi prednacrta za područje FBiH, zakon je originalno napravljen po uzoru na pravnu regulativu susjedne Hrvatske.

Ono što se posebno izdvaja ovim zakonom su predviđene kazne, koje se kreću u nivou od 1.000 pa do čak 9.000 KM, sve u zavisnosŧi od vrste prekršaja.

Vezane vijesti

Dodik će u političkoj penziji ispijati “đedovaču” i pjevati sa Milanovićem

Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP), odgovorio je danas na prozivke Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, poručujući mu…

Potvrđen razlog Čubrilovićevog “odlaska”: Tužilaštvo BiH “preispituje” prijenos nadležnosti

Kada su mediji u Bosni i Hercegovini, pa i portal Danas.ba, prije 15-ak dana pisali o tome da…

BiH: 1 KM mjesečne naknade – ogromna zarada za mobilne operatere

Nakon što je prije dva dana objavljena informacija da će svi operateri mobilne telefonije u Bosni i Hercegovini…
Total
0
Share