Ni Bosna i Hercegovina, ni RS nemaju interes da se dogodi raspad države

Olivér Várhelyi @YouTube

U intervjuu za današnji mađarski provladin dnevnik “Magyar Nemzet”, komesar za proširenje EU Olivér Várhelyi je ponovo jasno negirao optužbe da je pomagao “separatističke aktivnosti” Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda srpskog naroda, navodeći da su “svaki izvještaji o tome lažna vijest”.

Komesar EU je također naglasio da je njegov stav o Bosni i Hercegovini jasan i dosljedan – “očekujemo da se bosanski Srbi vrate u državne institucije, u parlament, u rad Predsjedništva”.

“Ni Bosna i Hercegovina, ni Republika Srpska nemaju interes da se dogodi raspad države, da se onemogući rad institucija”, ustvrdio je Várhelyi, navodeći da je upravo to “jasno stavio do znanja predsjedniku Miloradu Dodiku“, s kojim se sastao u novembru.

Političari “rasturaju” državu

Govoreći o trenutnoj unutrašnjoj podjeli u balkanskoj zemlji, glavni problem je, smatra Varhelyi, to što kritična situacija nije povezana sa vanjskim faktorima.

“Samo unutrašnji problemi čekaju rješavanje, a unutrašnje političke motivacije trenutno rasturaju državu. To je također sigurnosni izazov za Zapadni Balkan i zaista za Evropu u cjelini”, rekao je on.

Nakon što su se optužbe pojavile, Evropska komisija je stala uz Várhelyija. Delegacija EU u Bosni i Hercegovini također je objavila saopštenje u kojem negira Várhelyijevu umiješanost u bilo kakav mogući separatistički plan Milorada Dodika.

Vezane vijesti

“Dodik je pod kontrolom Hrvata i Hrvatske obavještajne službe”

Tajni dogovor Milorada Dodika i susjedne Hrvatske, odnosno aktiviranje vitalnog nacionalnog interesa u Narodnoj skupštini Republike Srpske i…

“U Federaciji BiH se neće lako razbiti koalicija HDZ – SDA”

Slaven Raguž, predsjednik Hrvatske republikanske stranke (HRS) i zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, komentarisao je formiranje vlasti…

Plenković: “Želimo da Bosna i Hercegovina dobro funkcioniše”

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nalazi se danas u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini (BiH), te je u Sarajevu…
Total
1
Share