Nije Bosna i Hercegovina, nego Federacija BiH, Republika Srpska i Brčko Distrikt

Staša Košarac @YouTube

I dok su pojedini bh. mediji danas objavili informaciju da je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH, bio među najvećim zagovornicima da se ne proglasi dan žalosti na nivou cijele države Bosne i Hercegovine, iz kabineta državnog ministra stiglo je objašnjenje cjelokupne situacije u obliku komentara na društvenim mrežama.

Košarac navodi da je stav ministara iz reda srpskog naroda u Vijeću ministara BiH bio takav da se pitanje proglašavanja dana žalosti, zbog tragedije od 11. augusta u Gradačcu, “reguliše u skladu sa ustavnim nadležnostima, koje su u konkretnom slučaju primarno na vladama Republike Srpske (RS) i Federacije BiH”.

Što manje državnih odluka

Vlada RS je već proglasila 16. august za dan žalosti. Vlade Tuzlanskog kantona i Brčko Distrikta takođe”, poručio je Košarac na Instagramu, čudeći se zašto Vlada FBiH to još uvijek nije uradila.

Iz zaključaka ministra Košarca vrlo lahko se da izvući zaključak da se zapravo po pitanju bilo kakve odluke u državi o svemu trebaju prvo pitati entiteti i distrikt, umjesto da državni organi to urade samo jednom odlukom. Dakle, što manje Bosne i Hercegovine, a što više entiteta.

Vezane vijesti

Otvoren slučaj policijske službenice koja je pomagala Sulejmanoviću

Nenad Nešić, ministar sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, potvrdio je jutros za srbijanske medije da se…

U Bosni i Hercegovini čak 72 posto ljudi vjeruje u raj i pakao

Istraživanje koje je “World Values ​​Survey” (WVS) sproveo u periodu od 2017. do 2020. godine predstavlja statistička vjerovanja…

Ljubinje usljed zemljotresa pretrpjelo ozbiljnu materijalnu štetu

Zemljotres jačine 5,7 stepeni Richterove skale pogodio je sinoć šire područje Hercegovine, a epicentar mu je bio na…
Total
0
Share