Niko ne može biti iznad zakona, pa ni Dodik, inače slijedi hapšenje!

Josip Muselimović @YouTube

Poznati advokat i jedan od najcjenjenijih bosanskohercegovačkih pravnih eksperata, Josip Muselimović, smatra da Dodik, ili bilo ko drugi, nije ovlašten izdati “naredbu” kako bi rasformirao Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, Oružane snage BiH, ili povući bilo koje kadrove iz sistema BiH.

“Ako bi se to dogodilo, onda bi se država našla na ivici s koje bi bilo vrlo teško vratiti se u normalan život“, kazao je Muselimović odgovarajući na pitanje u vezi s aktuelnom problematikom takozvanog procesa “vraćanja nadležnosti” koji se već određeno vrijeme odvija u entitetu Republika Srpska.

Muselimović je u razgovoru za “BHRT” također komentarisao i svima očit apsurd prema kome aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda govori da je “sve što radi u skladu sa Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom“, dok s druge strane ne priznaje Ustavni sud BiH i njegova tumačenja”.

Zna se šta slijedi…

“Upravo jer obavlja najviše političke dužnosti u našoj zemlji, te Dodikove izjave neko treba procijeniti, najvjerovatnije nadležno tužilaštvo“, smatra Muselimović, dodajući da će biti vrlo zanimljivo čuti “na koji će on način iznijeti svoju obranu“.

Poznati bh. advokat na kraju navodi da će se i Milorad Dodik morati odazvati pozivu tužilaštva, jer “niko ne može biti iznad zakona i svaka osoba koja je pozvana, dužna je odazvati se sudu”.

“Osoba koja ne opravda svoje razloge neodazivanja nadležnom sudu – zna se – podliježe mjerama prisile, privođenja i hapšenja“, zaključio je Muselimović.

Vezane vijesti

“Bosna i Hercegovina je bolesna, SAD i EU je godinama pogrešno liječe”

Dušanka Majkić, delegat u Domu naroda parlamenta BiH iz reda srpskog naroda, kazala je danas da su predstavnici…

“Vladajuća elita u Republici Srpskoj radi u interesu hrvatskog naroda”

Jelena Trivić, potpredsjednica PDP-a, boravila je u Novom Gradu gdje se obratila okupljenim građanima i sa njima razgovarala…

Stanivukovićeva novogodišnja čestitka građanima cijele Bosne i Hercegovine

Pomalo iznenađujuće, vjerovatno najviše za svoje političke protivnike i kadrove SNSD-a koji su bili duži niz godina na…
Total
1
Share