“Niko nikada ne bi trebao isključiti mogućnost sukoba u BiH”

Srećko Latal @YouTube

I ove će godine 9. januara biti održana proslava neustavnog “Dana RS”, koja se slavi u ovom dijelu Bosne i Hercegovine i pored presuda nadležnih sudova.

Kako prenose današnji francuski mediji, “za 30. godišnjicu vlasti RS planiraju trodnevnu proslavu, koja će uključivati ​​defile njihovih policijskih snaga u glavnom gradu Banja Luci“.

Sjena nad godišnjicom

Pa ipak, posebno se naglašava da je ove godine Dodikova sve agresivnija retorika, u kombinaciji s njegovim planovima za povlačenje iz državnih institucija, “bacila sjenu” na ovogodišnju “jubilarnu” proslavu.

“Niko nikada ne bi trebao isključiti mogućnost sukoba u BiH“, kazao je ovim povodom Srećko Latal, urednik “Balkan Insighta“, regionalne mreže istraživačkog novinarstva.

Dodik uopšte ne popušta

Latal je za “AFP” kazao da “Dodik ide sve dalje i dalje u priči koja može završiti pokušajem otcjepljenja“.

“Jedna takva stvar (op.a. otcjepljenje) se ne bi mogla dogoditi bez sukoba“, zaključio je Latal.

Evropska unija (EU) je ostala relativno distancirana, iako su Sjedinjene Američke Države (SAD) zauzele oštriji stav prema Dodiku s “novom rundom sankcija“. Ali očito je, Dodik uopšte ne popušta.

Vezane vijesti

“Više Hrvata se iselilo s prostora FBiH nego iz Republike Srpske”

Josip Jerković, potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, te visoki funkcioner HDZ-a BiH, govorio je za medije u RS…

“Kćerka ratnog zločinca proziva mene, žrtvu genocida, da se izvinem”

Begija Smajić, zastupnica Koalicije “Zajedno za Bosnu i Hercegovinu” u Narodnoj skupštini (NS) entiteta Republika Srpska (RS), u…

Stiže nam “rano” proljeće, temperature i do 18 stepeni

Promjenjivo vrijeme koje preovladava u Bosni i Hercegovini ovih dana moglo bi se konačno završiti već u četvrtak,…
Total
1
Share