Novalić o odlasku stanovništva: “Imali smo u planu uvesti ministarstvo mladih”

Fadil Novalić @YouTube

U vremenu kada skoro svaka druga mlada osoba u Bosni i Hercegovini (BiH) razmišlja o odlasku iz zemlje, rijetko koga od političara, na bilo kom nivou, možemo čuti da bilo šta govori na ovu temu, a kamoli da se o svemu povede javna rasprava, napravi funkcionalna i jasna strategija ili čak donese možda neki zakon.

Kako je prema popisu stanovništva u BiH iz 2013. godine, u ovoj državi živjelo nešto više od pola miliona mladih (starosti od 19 do 29 godina), veoma lako je zaključiti koja vrsta populacije se najviše iseljava, dakle, mladi i “svježe” obrazovani ljudi, koji će zbog nebrige vlasti u BiH, “postati” budućnost neke od država zapadne Evrope.

Utješne riječi

Govoreći danas upravo o ovoj temi, premijer Vlade Federacije BiH (FBiH) je već u startu izrekao poznatu “političku uzrečicu” kada je ova “škakljiva” tema u pitanju.

“Nimalo nam utjehu ne predstavlja to što taj problem imaju svi u jugoistočnoj Evropi“, kazao je Fadil Novalić, gostujući na “Federalnoj TV“.

Planovi su jedno, a stvarnost nešto sasvim drugo

Federalni premijer je ponovio već godinama poznatu informaciju da je njegova vlada imala u planu uvesti “ministarstvo mladih”, kako bi se budžetski obezbijedilo dovoljno novca za rješavaje pitanja mladih.

“U nedostatku tog ministarstva i dalje izdvajamo 30-ak miliona KM svake godine na subvencioniranje stanova mladima, kao i za podsticaje njihovom zapošljavanju“, kazao je Novalić.

Petnaest godina prekasno

Ono što je, obrazlažući ovu temu, na kraju posebno istakao federalni premijer jeste i činjenica da se na godišnjem nivou od 2022. godine kroz budžet izdvaja 65 miliona KM za dječiji doplatak.

“To je za 85 hiljada djece definitivno kraj agonije koja se događa po kantonima”, zaključio je Novalić, ne obrazlažući zašto se jedno takvo budžetsko rješenje nije donosilo prije 10 ili 15 godina kada bi se mnogo pozitivnije moglo uticati na “populacijsku pandemiju” ovog dijela BiH.

Vezane vijesti

“Srbi su dobili RS kako muslimani ne bi dobili državu u srcu Evrope”

Iako mnogi politički analitičari smatraju da su sa nastankom bošnjačko-hrvatske Federacije BiH 1994. godine započeli svi veći političko-pravni…

“Republika Srpska je država i članica bosansko-hercegovačke konfederacije”

U svom osvrtu na nedavnu posjetu člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Izraelu, srbijanski politički analitičar i…

U RS se “gazi preko mrtvih” da bi se došlo do još novca

Osvrćući se na događaje u vezi s Ivanom Begićem, poslanikom PDP-a u Skupštini grada Banjaluke, potpredsjednik ove stranke…
Total
4
Share