Plenković: “Želimo da Bosna i Hercegovina dobro funkcioniše”

Andrej Plenković u službenoj posjeti BiH @YouTube

Premijer Hrvatske Andrej Plenković nalazi se danas u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini (BiH), te je u Sarajevu prisustvovao zajedničkoj sjednici delegacija Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske.

Po završetku sjednice premijer Hrvatske Andrej Plenković kazao je da Hrvatska i Bosna i Hercegovina imaju dobre bilateralne odnose, kao u političkom, tako i ekonomskom smislu, što je u današnjim razgovorima dvije delegacije i posebno naglašeno.

Separatizam i secesionizam

Neizbježna tema na današnjoj press konferenciji, bila je i aktuelna politička situacija u BiH, sa posebnim osvrtom na nedavne događaje u entitetu Republika Srpska (RS) u vezi s tzv. “vraćanjem nadležnosti“.

Premijer Plenković je tim povodom poručio da Hrvatska ne želi vidjeti nikakve secesionističke tendencije u Bosni i Hercegovini, te da “s velikom pažnjom prati sva zbivanja u susjedstvu”.

Hrvatska ne želi da vidi bilo kakve separatističke i secesionističke tendencije u BiH, želimo da država dobro funkcioniše”, naglasio je Plenković.

Vezane vijesti

Federacija BiH “uzvraća udarac”: Susjedna Hrvatska mora izmjeniti svoj Izborni zakon

Tekst “Deklaracije o zaštiti multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine” usaglasila je danas većina stranaka u Predstavničkom domu Parlamenta…

Cijene stanova “idu u nebo”: Banjaluka nije ni Pariz ni London

Zbog drastičnog poskupljenja građevinskog materijala, posebno u protekla dva mjeseca, u Bosni i Hercegovini su značajno skočile cijene…

Bevanda u koordinaciji sa SNSD-om razvaljuje državne institucije BiH

Nakon sporne odluke Vjekoslava Bevande, ministra finansija i trezora u Vijeću ministara BiH, kojom je na niže nivoe…
Total
8
Share