Ponovnim uvođenjem policijskog sata pritisak na bolnice bi značajno pao!?

Dr. Andrea Jurić @hip.ba

Još 20. maja ove godine na pudručju Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) ukinut je policijski sat kojim su nadležni iz ovog dijela države nastojali ublažiti efekte pandemije virusa korona na širu populaciju.

Policiiski sat je prvobitno započinjao u ranim večernjim satima, te se naknadnim odlukama pomjerao sve više prema ponoći, ali se ipak stiče utisak da je upravo takva odluka spriječila okupljanje mnoštva ljudi u zatvorenim prostorima (svadbe, koncerti, kafići…), time umanjivši procenat zaraženih u jednom trenuŧku tokom “trećeg vala” pandemije na području FBiH.

Sličnog stava ovih dana, tokom “četvrtog vala” pandemije virusa korona, su i nadležni epidemiolozi s područja ovog entiteta, poput dr. Andree Jurić, direktorice Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK).

Naime, direktorica ZZJZ ZHK smatra kako bi uvođenje policijskog sata predstavljalo jedno od najefikasnijih mjera za spriječavanje daljnjeg širenja virusa korona među stanovnišŧvom.

Stižu nam “novi valovi”

Raniji rezultati jedne ovakve mjere smanjili su pritisak na bolnice, te je on bio značajno pao. Smatram da je policijski sat jedna efikasna mjera i ja bih osŧala pri tome”, dodala je dr. Jurić.

Direktorica ZZJZ ZHK smatra da će po pitanju pandemije virusa korona i 2022. godina biti izazovna, te da na ovim prostorima možemo očekivaŧi i “nove valove”.

Vezane vijesti

Raspudić: “Hrvati ne maštaju o tome da oni odrede ko će predstavljati Bošnjake”

Zastupnik političke grupacije “Most” u Hrvatskom saboru, književnik i analitičar, Nino Raspudić, kazao je sinoć da se u…

Bisera Turković: “Rusija je važan energetski partner za BiH”

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisera Turković uoči razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom govorila je…

“Republika Srpska – crna rupa u Bosni i Hercegovini”

Politički analitičar Velizar Antić smatra da su aktuelne i novonametnute sankcije, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda…
Total
0
Share