Porodica Radovana Karadžića tuži SAD zbog sankcija: “To je nepravda”

Radovan Karadžić @YouTube

Članovi porodice bivšeg političkog lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, koji je osuđen za ratne zločine zbog svoje uloge u sukobu na Balkanu 1990-ih, tužili su u utorak Ministarstvo finansija SAD zbog njihovog daljeg uključivanja na listu američkih sankcija, javlja “Reuters”.

Karadžićeva supruga Ljiljana, sin Aleksandar i kćerka Sonja naveli su u tužbi federalnom sudu u Washingtonu da je Ured za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija, koji upravlja američkim sankcijama, neopravdano odugovlačio sa donošenjem odluke o ukidanju ili neukidanju ovih sankcija.

Njih troje je američka vlada sankcionisala 2003. godine nakon što su bili osumnjičeni da su pomogli Karadžiću da izbjegne hapšenje, dok je protiv njega bila podignuta optužnica Tribunala Ujedinjenih naroda po optužbama u vezi sa genocidom nad bosanskim muslimanima.

Pomoć pri skrivanju

Porodica je na suđenju tvrdila da nisu pomogli Karadžiću da izbjegne hapšenje.

Podsjetimo, Karadžić je uhapšen 2008. i kasnije osuđen na doživotni zatvor zbog svoje uloge u komandi nad bosanskim Srbima u Srebrenici u julu 1995. godine kada je izvršen masakr nad više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka.

Karadžićeva porodica je navela da su 2020. godine počeli da podnose tužbe Ministarstvu finansija SAD za uklanjanje sa liste sankcionisanih pojedinaca poznate kao lista “posebno određenih državljana”. Biti na listi koštalo ih je mogućnosti zapošljavanja, spriječavalo ih da otvore bankovne račune i nepravedno ih je stigmatizovalo, navodi se u tužbi.

Naknada troškova

Uprkos tri godine razgovora između OFAC-a i advokata porodice, Odjeljenje tek treba da donese odluku o jednom od tri zahtjeva, navodi se u tužbi.

“Nepravedno je da neko mora čekati toliko dugo prije nego što sud donese odluku“, kazao je porodični advokat Peter Robinson.

U tužbi je od suda traženo da naredi OFAC-u da donese odluku o njihovim zahtjevima u roku od 30 dana i zatražena je naknadu za advokatske troškove.

Vezane vijesti

Poruka Dodiku: “Granice unutar BiH ne postoje i ne mogu postojati”

Visoki predstavnik Christian Schmidt, u svojoj današnjoj izjavi za javnost, komentarisao je tvrdnje koje su se nedavno pojavile…

Umjesto manje stope PDV-a, političari razmišljaju o izbornoj kampanji

Kako je danas kazala Dušanka Majkić (SNSD), predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH,…

Spasioci iz BiH u turskom Iskenderunu spasili čitavu porodicu

U zemljotresu pogođenim dijelovima Turske već dva dana nalaze se i spasioci iz Bosne i Hercegovine, ali i…
Total
0
Share