Poruka Čoviću: Pola hrvatskog naroda u BiH zapravo već i nema!

Dragan Čović @hrt.hr/screenshot

Nakon Milorada Dodika, koji je u utorak gostovao na “Hrvatskoj radio-televiziji” (HRT), i to u centralnoj informativnoj emisiji “Dnevnik”, red je došao i na predsjednika bosanskohercegovačkog HDZ-a, Dragana Čovića.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u svojoj državi, Čović se kao mnogo puta do sada, dotakao i problematike u vezi s Izbornim zakonom i “autohtonim” predstavljanjem hrvatskog naroda, prvenstveno tu misleći na izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH).

Izlizane floskule

“Hrvatski narod mora osigurati svoju potpunu ustavnu jednakopravnost, birati svoje predstavnike, i onda zajednički tražiti što nam treba na euroatlantskom putu”, kazao je predsjednik HDZ-a BiH, te dodao:

“Bez hrvatskog naroda u BiH neće biti ni Bosne i Hercegovine”.

Gdje su Hrvati?

Upravo ova rečenica možda najbolje opisuje aktuelno stanje sa stvarnom brojnošću ovog najmalobrojnijeg konstutitivnog naroda u BiH. Imajući u vidu da je HDZ BiH, sajedno sa SDA, i SDS/SNSD-om, s manjim izuzecima, praktično već dvije decenije konstantno na vlasti na državnom, entitetskom, a posebno kantonalnom nivou u “županijama” sa hrvatskom većinom, brojevi neupitno pokazuju da je katolika Hrvata u BiH danas više nego  duplo manje u odnosu na 1991. godinu.

Ukoliko imamo u vidu da su ministarstva finansija u Vijeću ministara BiH i Vladi Federacije BiH u posmatranom periodu od zadnjih 20 godina skoro stalno “u rukama” kadrova iz HDZ-a BiH, ponekad začuđuje stav predsjednika ove stranke da su uvijek drugi krivi za stanje s Hrvatima u BiH, pa tako i sa njihovim pravima, ali i brojnošću, koja je prema podacima Katoličke crkve u BiH danas “na svega” 350.000 (u odnosu na 760.000 iz 1991. godine).

Crkveni podaci

Razlog zašto je na Popisu iz 2013. godine bilo 545.000 katolika (Hrvata) u BiH, a Katolička crkva ih 2021. godine prikazuje svega 350.000, leži u činjenici da “crkva već stoljećima najrealnije broji stvarno stanje na terenu“, za razliku od popisivača koji su skoro pa “automatski popisivali” stanovništvo BiH 2013. godine. Da ne bude zabune, i pripadnici ostala dva naroda nalaze se u sličnoj situaciji, tj. s uvećanim brojevima koji ne odgovaraju realnom stanju na terenu.

Međutim, ova se problematika možda najbolje osjeti kod najmalobrojnijeg naroda u BiH, čiji politički predstavnici manjim dijelom možda i nisu mogli, ali većim vjerovatno nisu niti htjeli nikada se pažljivije baviti ovim problemom.

Jasno vidljivo na terenu

Već poluprazna izbjeglička naselja Hrvata doseljenih većinom iz centralne Bosne (Šuškovo selo i Bobanovo naselje) na području općina Čapljina i Stolac, možda su i najočitiji primjer jedne takve politike, dok se s druge strane slično može primjetiti i na potezu od Posušja, preko Tomislavgrada, pa sve do Livna, gdje postoje vidno ispražnjeni i nenaseljeni predjeli koji se protežu na desetine kilometara.

I baš na primjeru Livna se tokom početnog procesa vakcinacije mogao primjetiti taj problem “nestanka bh. Hrvata”, kada su općinama u Federaciji BiH (FBiH) donirane vakcine protiv virusa korona na osnovu Popisa iz 2013. godine. Iako su svi imali problema s manjkom vakcina, samo je Livno “javno pozivalo” građane iz ostalih dijelova FBiH na imunizaciju, jer su imali osjetne viškove vakcina.

“Politička borba” za interese vlastitog naroda, u ovome slučaju hrvatskog u BiH u čije ime se “isključivo upisuje” HDZ BiH, na čelu s Draganom Čovićem, zasigurno se ne vodi po principu “traženja rješenja, a istovremeno svakog mogućeg izbjegavanja pronalaženja istog“. I tako već proteklih 15 ili 20 godina…

Vezane vijesti

Dodik: “Neću podržati sankcije ni EU, niti bilo koga protiv Rusije”

Danas se konačno sa svojim stavovima u vezi sa ratom u Ukrajini oglasio i Milorad Dodik, član Predsjendištva…

Nove sankcije Dodiku: Korupcija, destabilizacija i secesionistička retorika

Tematika “rastuće secesionističke retorike i djelovanja koje ugrožava stabilnost države” biti će u naredni utorak pred zastupnicima Evropskog…

Pokušaj obmanjivanja javnosti sa “zastavom RS na sjednici Predsjedništva BiH”

Savjetnik Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, objavio je danas na društvenoj mreži Twitter da…
Total
18
Share