Potvrđen razlog Čubrilovićevog “odlaska”: Tužilaštvo BiH “preispituje” prijenos nadležnosti

Tužilaštvo BiH @Twitter

Kada su mediji u Bosni i Hercegovini, pa i portal Danas.ba, prije 15-ak dana pisali o tome da “zbog straha od sankcija Nedeljko Čubrilović privremeno odlazi s mjesta predsjednika Narodne skupštine (NS) bh. entiteta Republike Srpske (RS), isti je tu informaciju nastojao brže-bolje što prije demantovati.

Međutim, samo par dana kasnije, to se zaista i dogodilo, a njegovu poziciju zauzeo je Denis Šulić, na koga je Čubrilović privremeno prenio svoje nadležnosti.

Privremeni Čubrilovićev odlazak, nakon današnjih “akcija” Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), sada je već i jasno vidljivo da se itekako poklapa sa mogućim sankcijama koje ova funkcija nosi u svjetlu aktuelnih dešavanja u entitetu RS.

Naime, Tužilaštvo BiH danas je zatražilo od NS RS informacije o usvajanju nedavnog zakona o tzv. Agenciji za lijekove RS, te o sazivanju Posebne sjednice na kojoj je isti zakon i donesen.

Zdravorazumsko razmišljanje

Denis Šulić, privremeni potpredsjednik skupštine, potvrdio je danas da se Tužilaštvo BiH interesovalo za ovu sjednicu i zakon koji je tada donesen.

Već određeni period se neslužbeno moglo čuti da se “Nedeljko Čubrilović protivio Dodikovim namjerama legalizacije ideje o prenosu nadležnosti s BiH na Republiku Srpsku”, vjerovatno zbog zdravorazumskog razmišljanja, odnosno kako je danas i vidljivo, zbog infomacija koje je zatražilo Tužilaštvo BiH.

Ko god bude na funkciji prvog čovjeka najvišeg zakonodavnog organa u RS, bio on predsjednik Čubrilović ili njegov privremeni zamjenik Šulić, biti će odgovoran za sve ono što se izglasa u entitetskoj skupštini, jer je Milorad Dodik u čitavoj ovoj priči samo “obični nalogodavac” koji u svoje ime ne donosi, niti potpisuje bilo kakve odluke u vezi s mogućim prenosom nadležnosŧi.

Vezane vijesti

Ustavni sud BiH “preuzima” funkciju visokog predstavnika

Ognjen Tadić, bivši predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine (PS) BiH, komentarisao je posljednje interne odluke Ustavnog suda BiH…

U Bosni i Hercegovini živi čak 1.305 osoba starijih od 100 godina

Analizom trenutnog stanja Centralnog biračkog spiska u Bosni i Hercegovini (BiH) došlo se do zanimljivih saznanja o starosti…

Političar se zbunio, pa rasplakao: “Ja se nadam da ne snimate ovo”

Bijeljinski biznismen Milenko Zupur novi je potpredsjednik “Demokratskog narodnog saveza” (DNS), odlučeno je danas na Glavnom odboru ove…
Total
0
Share