Potvrđen razlog Čubrilovićevog “odlaska”: Tužilaštvo BiH “preispituje” prijenos nadležnosti

Tužilaštvo BiH @Twitter

Kada su mediji u Bosni i Hercegovini, pa i portal Danas.ba, prije 15-ak dana pisali o tome da “zbog straha od sankcija Nedeljko Čubrilović privremeno odlazi s mjesta predsjednika Narodne skupštine (NS) bh. entiteta Republike Srpske (RS), isti je tu informaciju nastojao brže-bolje što prije demantovati.

Međutim, samo par dana kasnije, to se zaista i dogodilo, a njegovu poziciju zauzeo je Denis Šulić, na koga je Čubrilović privremeno prenio svoje nadležnosti.

Privremeni Čubrilovićev odlazak, nakon današnjih “akcija” Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), sada je već i jasno vidljivo da se itekako poklapa sa mogućim sankcijama koje ova funkcija nosi u svjetlu aktuelnih dešavanja u entitetu RS.

Naime, Tužilaštvo BiH danas je zatražilo od NS RS informacije o usvajanju nedavnog zakona o tzv. Agenciji za lijekove RS, te o sazivanju Posebne sjednice na kojoj je isti zakon i donesen.

Zdravorazumsko razmišljanje

Denis Šulić, privremeni potpredsjednik skupštine, potvrdio je danas da se Tužilaštvo BiH interesovalo za ovu sjednicu i zakon koji je tada donesen.

Već određeni period se neslužbeno moglo čuti da se “Nedeljko Čubrilović protivio Dodikovim namjerama legalizacije ideje o prenosu nadležnosti s BiH na Republiku Srpsku”, vjerovatno zbog zdravorazumskog razmišljanja, odnosno kako je danas i vidljivo, zbog infomacija koje je zatražilo Tužilaštvo BiH.

Ko god bude na funkciji prvog čovjeka najvišeg zakonodavnog organa u RS, bio on predsjednik Čubrilović ili njegov privremeni zamjenik Šulić, biti će odgovoran za sve ono što se izglasa u entitetskoj skupštini, jer je Milorad Dodik u čitavoj ovoj priči samo “obični nalogodavac” koji u svoje ime ne donosi, niti potpisuje bilo kakve odluke u vezi s mogućim prenosom nadležnosŧi.

Vezane vijesti

“Amerikancima poručujemo da nije realno ono što vide u sarajevskim medijima”

Obrad Kesić, šef predstavništva bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) u SAD kazao je da je u fokusu ove…

“HDZ BiH može blokirati izbore u tri kantona gdje je na vlasti”

Generalni sekretar SDA Halid Genjac govorio je danas o reformi Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini u svijetlu…

“Za Komšića neću glasati na izborima, jer ne glasam za kandidate SDA”

Komentarišući konstantne međusobne optužbe između SDA i HDZ BiH u vezi sa blokiranjem formiranja nove Vlade FBiH, bivši…
Total
1
Share