Poziv na demonstracije “Sačuvajmo Bosnu i Hercegovinu! Spasimo Evropu!”

Pozivnica, “Sačuvajmo Bosnu i Hercegovinu! Spasimo Evropu!” @Twitter

Bosanskohercegovački građani u Italiji i italijanski prijatelji izražavaju zabrinutost zbog ozbiljnih signala koji dolaze iz regiona.

Građani Bosne i Hercegovine žele mir, žele da konačno počne put pomirenja u pravu i pravdi, jedini mogući način da se garantuje budućnost prosperiteta i razvoja u ratom razorenoj zemlji, blokiranoj Dejtonskim mirom u nekoj vrsti “vakuma”, bez perspektive i osiromašenoj nezaustavljivom migracijom mladih.

Molimo vlade, a posebno italijansku vladu da zauzmu stav po ovom pitanju: Spasimo Bosnu i Hercegovinu! Spasimo Evropu!

“Protiv onih” koji žele podjelu zemlje

Sasvim je evidentno da Milorad Dodik najavom povlačenja svojih predstavnika iz državnih institucija i namjerom stvaranja posebnih tijela za upravljanje pravosuđem, porezima, zdravstvom, pa i vlastitom vojskom, izaziva raspad Bosne i Hercegovine. kao izlaz iz Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

Demonstracije “Spasimo Bosnu i Hercegovinu”, koje će se održati u Rimu, na Piazza Santi Apostoli, 10. januara između 11 i 13 sati, predstavljaju miran protest protiv onih koji žele podjelu zemlje, za mir, za istinsko pomirenje bez kojeg društveno-ekonomski napredak neće biti moguć.

Znak odlučnosti

Demonstracije kao izraz zabrinutosti bosansko-hercegovačkog naroda, bez obzira na njihovu vjersku ili drugu pripadnost; treba da budu znak odlučnosti da se Bosna i Hercegovina sačuva od daljih podjela, nestabilnosti i novih sukoba.

Bosanci i Hercegovci žele demokratsku i suverenu državu, ujedinjenu i nedjeljivu, državu koju čine građani i narodi, svi predstavljeni na isti način, državu zasnovanu na slobodama i ljudskim pravima, na pravnoj sigurnosti i socijalnoj pravdi, na jednakosti svih građana, bez obzira gdje žive, u zemlji ili inostranstvu.

Istovremeno širom Evrope

Protest će se istovremeno održati u Rimu, Briselu, Ženevi, Oslu, Beču, Birminghamu, Štokholmu, Sarajevu, New Yorku, Otavi, Torontu

“Ovo nije samo protest za Bosnu i Hercegovinu, ovo je i protest protiv legalizovanog nasilja i rata, podjela, diskriminacije, korupcije i anarhije; to je poziv na demokratiju, na slobodno društvo, na jednakost i vladavinu prava“, navodi se u pozivu organizatora.

Organizatori:

  • STEĆAK””, Bosanskohercegovačko kulturno društvo Verona,
  • Udruženje “BOSNA SRCU – BOSNA U SRCU”, Rim,
  • “BOSNA I HERCEGOVINA Izvan granica”, Udruženje Piacenza,
  • “BOSANSKI BEHAR”, Udruženje Camisano Vicentino,
  • Kulturno društvo “BOSNACA BIELLA”,
  • “NEMA PROBLEMA Onlus”, Udruženje Valsamoggia.
Vezane vijesti

Temperature blizu 30 stepeni, stiže nam sunčano vrijeme

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme s lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar…

HAZU: U BiH ne postoje politički Bosanci ili Hercegovci

Visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH, Christianu Schmidtu, Predsjedništvo “Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti” (HAZU) BiH uputilo je…

Zarada kladionica u Federaciji BiH veća nego u čitavoj Hrvatskoj

Hrvatski sedmični magazin “Nacional” istraživao je nedavno pozadinu veze između politike i kockarskog biznisa u Bosni i Hercegovini…
Total
8
Share