Predani nacionalista i negator genocida rasprodaje državnu imovinu BiH

Milorad Dodik @YouTube

Thomas Waitz iz austrijske stranke “Zelenih” i član Evropskog parlamenta, govorio je danas opširno o aktuelnom stanju u Bosni i Hercegovini, s posebnim akcentom na namjere bh. entiteta Republika Srpska u vezi sa tzv. “vraćanjem nadležnosti”.

U intervjuu za njemački list “Standard“, Waitz se između ostalog dotakao i državne imovine za koju je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, toliko “zainteresovan u posljednje vrijeme“.

Waitz smatra da je Dodik veoma zabrinut nakon što je Republika Srpska (RS) u nekoliko navrata posljednjih godina emitovala državne obveznice jer joj je hitno bio potreban novac ili barem hipoteka, poput državne imovine, kako bi ovaj dio BiH ostao likvidan.

“U ovakvom ustavu države Bosne i Hercegovine jedino rješenje koje osigurava određenu garanciju za dobrobit države jeste da se državna imovina ostavi na čuvanje države u cjelini. Jer onda zajednički interes može ostati u prvom planu”, kazao je Waitz, navodeći da mu “nije jasno zašto jedan dio zemlje uopšte može emitovati državne obveznice“.

Sve će na kraju završiti na sudu

“Očigledno su državne obveznice RS osigurane državnom imovinom, poput šuma. U tom slučaju, hipoteka bi bila nezakonita jer o njoj nije postojala nikakva državna odluka, ali bi se o toj problematici na kraju najvjerovatnije bavio neki nadležni sud“, smatra Waitz.

Evropski parlamentarac smatra da se postavlja sasvim legitimno pitanje “ko će na kraju morati izmiriti sve obaveze RS ako dođe do kašnjenja plaćanja”.

“U slučaju državnih obveznica Republike Srpske postavlja se pitanje da li su ‘hartije od vrijednosti’ uopšte bile pravno valjane. A to bi onda moglo dovesti do toga da oni koji su kupili državne obveznice – moguće i pojedine evropske ili čak austrijske banke, penzioni fondovi ili međunarodni donatori – tuže državu Bosnu i Hercegovinu tražeći da ona iz svoje imovine ‘namiri njihova potraživanja’“, objasnio je na kraju Waitz za “Standard“, te zaključio:

“Građanima Bosne i Hercegovine to nikako ne bi koristilo, da im na kraju jedan predani nacionalista i negator genocida, poput Milorada Dodika, rasprodaje državnu imovinu“.

Vezane vijesti

“Budimpešta smatra Dragana Čovića prijateljem”

Predsjdnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, danas se u Mostaru zahvalio Mađarskoj, ovogodišnjem partneru, uoči početka 23. Međunarodnog sajma…

“Hvala svim doktorima koji su pomogli da Orhan preživi”

Poznati bh. režiser i oskarovac, Danis Tanović, oglasio se na društvenoj mreži Instagram zahvalivši se svima koji su…

“Hrvati ne žele živjeti u državi u kojoj dominiraju muslimani”

Mnoštvo medija sa hrvatskim predznakom u Bosni i Hercegovini danas je prenijelo vijest s naslovom “Hrvati ne žele…
Total
1
Share