“Raspad” Dodikovog SNSD-a u Srebrenici

Grb opštine Srebrenica @wikimedia.org

Nakon što je polovinom septembra, na prethodnu ličnu najavu predsjednika SNSD-a, sa pozicije predsjednika Skupštine opštine (SO) Srebrenica smijenjen Ćamil Duraković, ovo mjesto na istoku BiH jedno vrijeme je, bar na lokalnom nivou, bilo van svih političkih zbivanja u entitetu Republika Srpska (RS).

Međutim, poznato i po ranijim turbulentnim dešavanjima, ne samo između srpskih i bošnjačkih političkih stranaka, nego i unutar njih samih, Srebrenica je ponovo postala centar političkih zbivanja ovog dijela BiH, ovaj put po vladajućem SNSD-u.

I nakon SNSD-a, SNSD

Naime, kako javljaju pojedini mediji, na jučerašnjoj sjednici SO Srebrenica smijenjen je Radomir Pavlović iz SNSD-a, a na njegovo mjesto izabran je Miloš Milovanović, također kadar SNSD-a.

Srebrenica je tako politički došla u situaciju prema kojoj u rušenju vladajuće većine, na čelu sa Dodikovim SNSD-om, učestvuje SDS, načelnik opštine i također jedan dio odbornika SNSD-a.

Dodikov “test” iz Srebrenice

Činjenica da je SNSD sam sebe poslao u opoziciju u Srebrenici nije ništa novo na političkom nebu Bosne i Hercegovine, ali je pomalo iznenađujuće jer je riječ o stranci Milorada Dodika, nečemu što je ranije bilo nepojmljivo.

Kako bilo, novu većinu u SO Srebrenica od sada čine čine po tri odbornika iz SNSD-a i SDS-a, dva DNS-a, po jedan iz SRS-a, DF-a i “Moja adresa Srebrenica“, te Salko Tursunović kao “nezavisni” odbornik.

Vezane vijesti

“Dodik će postaviti policiju na entitetske granice”

Nakon što završi jedna politička kriza u Bosni i Hercegovini, vrlo brzo se pojavi neka nova, čisto da…

“Svinjetina iz Sarajeva protjerana direktno za Tursku”

Zanimljiva rasparava vođena je nedavno u turskom parlamentu kada je zamjenik Republikanske narodne stranke (CHP) Ömer Fethi Gürer…

Jučer ih nazivao “naoružanom bandom”, danas im dijeli novac

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, u srijedu je ukrajinske borce nazvao “naoružanom bandom”, na…
Total
0
Share