“Raspad” Dodikovog SNSD-a u Srebrenici

Grb opštine Srebrenica @wikimedia.org

Nakon što je polovinom septembra, na prethodnu ličnu najavu predsjednika SNSD-a, sa pozicije predsjednika Skupštine opštine (SO) Srebrenica smijenjen Ćamil Duraković, ovo mjesto na istoku BiH jedno vrijeme je, bar na lokalnom nivou, bilo van svih političkih zbivanja u entitetu Republika Srpska (RS).

Međutim, poznato i po ranijim turbulentnim dešavanjima, ne samo između srpskih i bošnjačkih političkih stranaka, nego i unutar njih samih, Srebrenica je ponovo postala centar političkih zbivanja ovog dijela BiH, ovaj put po vladajućem SNSD-u.

I nakon SNSD-a, SNSD

Naime, kako javljaju pojedini mediji, na jučerašnjoj sjednici SO Srebrenica smijenjen je Radomir Pavlović iz SNSD-a, a na njegovo mjesto izabran je Miloš Milovanović, također kadar SNSD-a.

Srebrenica je tako politički došla u situaciju prema kojoj u rušenju vladajuće većine, na čelu sa Dodikovim SNSD-om, učestvuje SDS, načelnik opštine i također jedan dio odbornika SNSD-a.

Dodikov “test” iz Srebrenice

Činjenica da je SNSD sam sebe poslao u opoziciju u Srebrenici nije ništa novo na političkom nebu Bosne i Hercegovine, ali je pomalo iznenađujuće jer je riječ o stranci Milorada Dodika, nečemu što je ranije bilo nepojmljivo.

Kako bilo, novu većinu u SO Srebrenica od sada čine čine po tri odbornika iz SNSD-a i SDS-a, dva DNS-a, po jedan iz SRS-a, DF-a i “Moja adresa Srebrenica“, te Salko Tursunović kao “nezavisni” odbornik.

Vezane vijesti

Dodikov koalicioni partner ponovio da genocid ne treba negirati

Nakon što je već dva puta do sada javno kazao da “ne treba negirati genocid”, predsjednik Socijalističke partije…

“Kompromis”: Na pomolu sporazum Hrvata i Bošnjaka o Izbornom zakonu

Još jedni historijski pregovori dešavaju se u Bosni i Hercegovini, ovaj put u Neumu, gdje domaće stranke uz…

“Ljudi u Republici Srpskoj ne prepoznaju kuda ih Dodik vuče”

Željko Komšić komentarisao je današnju izjavu Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz reda srpskog naroda,…
Total
0
Share