Raspudić: “Hrvati ne maštaju o tome da oni odrede ko će predstavljati Bošnjake”

Nino Raspudić @YouTube

Zastupnik političke grupacije “Most” u Hrvatskom saboru, književnik i analitičar, Nino Raspudić, kazao je sinoć da se u Bosni i Hercegovini “ne može se voditi dijalog sa onima koji pozivaju na sukob”.

Ovaj rođeni Mostarac, sa zagrebačkom adresom, smatra da je glavni razlog tome što je objašnjavanje “političkoj klasi poput Izetbegovića, ili ovih još ekstremnijih od njega, tobože građanskih stranaka, samo gubljenje vremena“.

Ponovo o Komšiću…

Raspudić smatra da, ukoliko ne dođe do konačnog dogovora oko izmjena Izbornog zakona, “to nije kraj svijeta”, te Hrvatima u BiH “može poslužiti kao otrježnjenje, nakon koga definitivno nema nazad”.

Govoreći u intervjuu za “RTVHB”, Raspudić se dotakao i “vječite teme” oko izbora Željka Komšića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, načina na koji je izabran, odnosno najviše oko toga – “ko ga je izabrao“.

Bojkot izbora 2022. godine

“Ni jedan Hrvat u BiH ne mašta o tome da on odredi ko će predstavljati Bošnjake ili Srbe u Predsjedništvu BiH ili Domu naroda, što daje moralnu težinu onome što stoji u Ustavu – da tražiš za sebe ono što ti pripada“, kazao je zastupnik “Mosta” u Hrvatskom saboru.

Ako ipak ne dođe do promjene Izbornog zakona, Raspudić smatra da bi na osnovu toga odmah trebalo napraviti strategiju, tražeći širi konsenzus među hrvatskim političkim strankama i zainteresovanoj javnosti, s krajnjim ciljem bojkota izbora 2022. godine.

Video: YouTube

Vezane vijesti

“Srbi u bošnjačkim kantonima se nakon mraka zaključavaju u kuće i ne izlaze van tokom noći”

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH, Đorđe Radanović, kazao je danas da se prava Srba…

RTRS: Fabrike oružja u FBiH u trećoj smjeni skladište oružje za “ne daj bože”

Koliko televizijski prilozi mogu biti i dobro i loše interpretirani možda najbolje pokazuje primjer koji je bh. entitetska…

“Nema testova, sada su svi bolesni”: BiH se suočava sa najvećom COVID krizom

Vidno uznemiren u svom stanu u Sarajevu peti dan zaredom, Armin Redžić nije bio siguran da li su…
Total
1
Share