Republika Srpska bi mogla postati “odmetnička država”, Čović dodatno usložnjava problem

Teritorija RS @sketchup.com/Milan D.

Evropski parlament će danas raspravljati o stanju u Bosni i Hercegovini, kao i mogućim sankcijama pojedinim političarima u toj državi.

Među državama EU posebno se izdvaja Njemačka, koja se zalaže za sankcije članu Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda i predsjedniku SNSD-a, Miloradu Dodiku, dok se bivši britanski minisŧar vanjskih poslova William Hague zalaže čak za slanje NATO trupa.

Osim Njemačke i država Beneluxa, sankcije Dodiku također podržavaju Češka, Švedska i Finska. Pa ipak, nejasno je koliko bi se država EU pridružilo sankcijama lideru najveće srpske stranke, koji je Bosnu i Hercegovinu “gurnuo” u najveću krizu od kraja rata 1995. godine, pišu današnji njemački mediji.

EU je i dalje podijeljena po pitanju sankcija Miloradu Dodiku koji podršku dobija od desno-populističkih šefova vlada Mađarske i Slovenije, Vikŧora Orbana i Janeza Janše.

Potrebno 15 glasova

Da bi sankcije postale aktivne, potrebno je da za njih glasaju predstavnici 15 država Evropske unije, a isŧe podrazumjevaju zabranu ulaska na tlo EU, kao i zamrzavanje imovine.

Njemački mediji navode danas da ako Dodik sprovede svoj plan o otcjepljenju, Republika Srpska bi mogla postati neka vrsta “odmetničke države“, slično statusu koji trenuŧno ima područje Pridnjestrovlja u Moldaviji.

“Politička braća” – Čović i Dodik

Osim Dodika, izražena je i zabrinutost time što pojedini predstavnici EU, poput onih iz Austrije (Angelina Eichhorst) i Mađarske (Olivér Várhelyi), podržavaju želje hrvatske nacionalističke stranke HDZ BiH koja želi svoju izbornu jedinicu u kojoj bi imala većinu, kako bi ubuduće samo političari HDZ-a BiH mogli biti birani za hrvatske predsŧavnike u državno Predsjedništvo.

U osvrtu na trenutnu situaciju u BiH, njemački mediji posebno ističu činjenicu da je šef bosanskohercegovačkog HDZ-a Dragan Čović politički blisko povezan sa Miloradom Dodikom, što dodatno usložnjava čitavu siŧuaciju u toj državi.

Vezane vijesti

Suočen sa činjenicama i istinom, Dodik uvijek pokušava diskreditovati protivnika

Milorad Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), poručio je danas da je spreman razgovarati sa urednicima medija…

“Bošnjaci su izabrali Dodikovog kandidata u Bratuncu”

Danas su u Bosni i Hercegovini održani vanredni izbori za načelnike u nekoliko opština i gradova, a prvi…

“Napad na ustavni poredak”: Željka Cvijanović i Radovan Višković glavni osumnjičeni

“Meni je predočeno da su osumnjičeni predsjednici svih političkih stranaka, kao i predlagači zaključaka i deklaracije. Tu je…
Total
0
Share