Ruski mediji: Šef Republike Srpske optužio SAD za zločin nad Srbima

Milorad Dodik @ria.ru

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, entiteta u okviru Bosne i Hercegovine, rekao je danas da je hrvatska vojno-redarstvena akcija “Oluja” 1995. godine, u kojoj je, prema podacima srpskih vlasti, ubijeno oko dvije hiljade Srba, a protjerano preko 200 hiljada Srba iz Hrvatske, bio udruženi zločinački čin Washingtona i Zagreba, prenose “RIA Novosti”.

“Ono što oni zovu ‘Oluja’ je udruženi zločinački čin Sjedinjenih Američkih Država (SAD), njihov monstruozni plan protiv Srba, korištenjem hrvatske vojske, koja je to jedva dočekala, za etničko čišćenje teritorije”, rekao je Dodik.

Pod “vodstvom” američkog ambasadora

Prema njegovim riječima, akciju je vodio lično tadašnji ambasador SAD u Zagrebu Peter Woodard Galbraith, koji se “nije stidio i nije šutio, već je učinio sve da akcija, kako su je nazvali, bude uspješna“, navode “RIA Novosti“.

“Nemoguće je oprostiti, Amerika može biti velika koliko hoće, ali je ponižena i mala, jer se tvrdoglavo odnosi prema jednom malom narodu dostojnom slobode i države, ponaša se negativno i još uvijek to čini, uključujući na Kosovu i Republici Srpskoj”, naglasio je lider bosanskih Srba.

Prema Dodikovom mišljenju, ovaj udruženi zločin nije bio reakcija, jer je u Hrvata bilo više od 200 hiljada vojnika na 200 hiljada srpskog stanovništva.

Vezane vijesti

Dodik će nagovarati Vučića da više ne priznaje Schmidta za visokog predstavnika!?

Govoreći u hvalospjevima o predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, za koga navodi da je “podigao Srbiju politički, ekonomski i…

“Vlast se bira na izborima, a ne UZPomoć Schmidta!”

Kako se moglo primjetiti na licu mjesta, više stotina građana okupilo se danas na protestima ispred zgrade Ureda…

Čović kritikuje partnere: “Kod ‘Osmorke’ postoji jako mnogo razmimoilaženja”

Nakon današnje sjednice Predsjedništva HNS-a BiH u Mostaru, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je da ne zagovara…
Total
0
Share