Sankcioni pritisak zapadnih zemalja na Bjelorusiju i Republiku Srpsku

Sastanak političkih predstavnika Bjelorusije i RS @Ambasada Bjelorusije u Mađarskoj

Tokom posjete predstavnicima vlasti u entitetu Republika Srpska (RS) u Bosni i Hercegovini, izvanredni i opunomoćeni ambasador Bjelorusije u Mađarskoj i istovremeno u BiH, Aleksandar Ponomarev, je sa rukovodstvom ovog dijela BiH razgovarao o planovima za razvoj političke i ekonomske saradnje.

“Ambasadora je primio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, sa kojim je razgovarao o unutrašnjopolitičkoj situaciji u Bjelorusiji i Bosni i Hercegovini, planovima za razvoj obostrano korisne političke, trgovinske i ekonomske saradnje”, saopšteno je iz Ambasade Bjelorusije.

Strane su, kako se navodi u vijesti koju je prenijela bjeloruska državna novinska agencija “Belta“, “konstatovale prijateljsku prirodu odnosa između naroda dviju zemalja, te naglasile ‘neprihvatljivost stranog miješanja u unutrašnje stvari suverenih država, nezakonitost i kontraproduktivnost sankcionog pritiska zapadnih zemalja na Bjelorusiju i Republiku Srpsku‘”.

Tokom sastanka je konstatovan i visok učinak Ureda počasnog konzula Bjelorusije u Bosni i Hercegovini, otvoren u decembru 2020. godine, te lični doprinos počasnog konzula Nedeljka Eleka širenju veza između dvije zemlje.

Proširenje saradnje Bjelorusije i RS

Tokom posjete, Aleksandar Ponomarev, u pratnji delegacije privrednih krugova Gomeljske oblasti, održao je sastanke u Vladi Republike Srpske.

“Kao rezultat pregovora sa premijerom Radovanom Viškovićem i potpredsednicom Vlade, ministrom građevinarstva i zaštite životne sredine Srebrenkom Golić, postignuti su konkretni dogovori o proširenju bilateralne trgovinsko-ekonomske saradnje, te je dogovoren raspored bilateralnih posjeta u 2022. godinu“, dodaje se u vijesti.

Vezane vijesti

Pileći file 14 KM, Novalić tvrdi da je ekonomija FBiH najveća u historiji

Govoreći danas na otvaranju 23. Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, premijer Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadil Novalić…

“Protest građana ispred OHR-a SDA je pretvorila u predizborni skup”

Zbog ranije najave o nametanju odluke o izmjeni Izbornog zakona u BiH i Ustava Federacije BiH, od strane…

“Svinjetina iz Sarajeva protjerana direktno za Tursku”

Zanimljiva rasparava vođena je nedavno u turskom parlamentu kada je zamjenik Republikanske narodne stranke (CHP) Ömer Fethi Gürer…
Total
1
Share