Sankcioni pritisak zapadnih zemalja na Bjelorusiju i Republiku Srpsku

Sastanak političkih predstavnika Bjelorusije i RS @Ambasada Bjelorusije u Mađarskoj

Tokom posjete predstavnicima vlasti u entitetu Republika Srpska (RS) u Bosni i Hercegovini, izvanredni i opunomoćeni ambasador Bjelorusije u Mađarskoj i istovremeno u BiH, Aleksandar Ponomarev, je sa rukovodstvom ovog dijela BiH razgovarao o planovima za razvoj političke i ekonomske saradnje.

“Ambasadora je primio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, sa kojim je razgovarao o unutrašnjopolitičkoj situaciji u Bjelorusiji i Bosni i Hercegovini, planovima za razvoj obostrano korisne političke, trgovinske i ekonomske saradnje”, saopšteno je iz Ambasade Bjelorusije.

Strane su, kako se navodi u vijesti koju je prenijela bjeloruska državna novinska agencija “Belta“, “konstatovale prijateljsku prirodu odnosa između naroda dviju zemalja, te naglasile ‘neprihvatljivost stranog miješanja u unutrašnje stvari suverenih država, nezakonitost i kontraproduktivnost sankcionog pritiska zapadnih zemalja na Bjelorusiju i Republiku Srpsku‘”.

Tokom sastanka je konstatovan i visok učinak Ureda počasnog konzula Bjelorusije u Bosni i Hercegovini, otvoren u decembru 2020. godine, te lični doprinos počasnog konzula Nedeljka Eleka širenju veza između dvije zemlje.

Proširenje saradnje Bjelorusije i RS

Tokom posjete, Aleksandar Ponomarev, u pratnji delegacije privrednih krugova Gomeljske oblasti, održao je sastanke u Vladi Republike Srpske.

“Kao rezultat pregovora sa premijerom Radovanom Viškovićem i potpredsednicom Vlade, ministrom građevinarstva i zaštite životne sredine Srebrenkom Golić, postignuti su konkretni dogovori o proširenju bilateralne trgovinsko-ekonomske saradnje, te je dogovoren raspored bilateralnih posjeta u 2022. godinu“, dodaje se u vijesti.

Vezane vijesti

Dodik, koji je u vlasti sa SDA, optužuje opoziciju da želi praviti vlast sa SDA

Da je politika u Bosni i Hercegovini umijeće “većeg i boljeg govornika”, kao i onoga “ko ima veći…

Schmidt će očito odlučiti: “Volja birača izražena na izborima mora postati stvarnost”

Christian Schmidt, visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, održao je danas govor ispred zgrade OHR-a u…

Novalić zadirkuje Viškovića: “Nama ne treba novac, vjerovatno treba RS-u”

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine, gostujući u programu “Federalne” televizije, kazao je danas da čeka konačnu presudu u…
Total
1
Share