Sankcioni pritisak zapadnih zemalja na Bjelorusiju i Republiku Srpsku

Sastanak političkih predstavnika Bjelorusije i RS @Ambasada Bjelorusije u Mađarskoj

Tokom posjete predstavnicima vlasti u entitetu Republika Srpska (RS) u Bosni i Hercegovini, izvanredni i opunomoćeni ambasador Bjelorusije u Mađarskoj i istovremeno u BiH, Aleksandar Ponomarev, je sa rukovodstvom ovog dijela BiH razgovarao o planovima za razvoj političke i ekonomske saradnje.

“Ambasadora je primio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, sa kojim je razgovarao o unutrašnjopolitičkoj situaciji u Bjelorusiji i Bosni i Hercegovini, planovima za razvoj obostrano korisne političke, trgovinske i ekonomske saradnje”, saopšteno je iz Ambasade Bjelorusije.

Strane su, kako se navodi u vijesti koju je prenijela bjeloruska državna novinska agencija “Belta“, “konstatovale prijateljsku prirodu odnosa između naroda dviju zemalja, te naglasile ‘neprihvatljivost stranog miješanja u unutrašnje stvari suverenih država, nezakonitost i kontraproduktivnost sankcionog pritiska zapadnih zemalja na Bjelorusiju i Republiku Srpsku‘”.

Tokom sastanka je konstatovan i visok učinak Ureda počasnog konzula Bjelorusije u Bosni i Hercegovini, otvoren u decembru 2020. godine, te lični doprinos počasnog konzula Nedeljka Eleka širenju veza između dvije zemlje.

Proširenje saradnje Bjelorusije i RS

Tokom posjete, Aleksandar Ponomarev, u pratnji delegacije privrednih krugova Gomeljske oblasti, održao je sastanke u Vladi Republike Srpske.

“Kao rezultat pregovora sa premijerom Radovanom Viškovićem i potpredsednicom Vlade, ministrom građevinarstva i zaštite životne sredine Srebrenkom Golić, postignuti su konkretni dogovori o proširenju bilateralne trgovinsko-ekonomske saradnje, te je dogovoren raspored bilateralnih posjeta u 2022. godinu“, dodaje se u vijesti.

Vezane vijesti

“Milanović muslimane iz BiH predstavlja kao manje vrijedne ljude”

Iz Ureda za odnose sa javnošću Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini (BiH) navodi se da…

“Izetbegović biračima obećao svođenje Hrvata na nacionalnu manjinu”

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH,  komentarisao je danas neuspjeh pregovora o izmjenama Izbornog zakona koji…

“Kopija” Putinovih “Noćnih vukova” se nesmetano voza po Federaciji BiH

Opštinu Drvar, u Federaciji BiH, posjetilo je danas više od stotinu bajkera moto kluba “Noćni vukovi” iz bosanskohercegovačkog…
Total
1
Share