Sattler ne isključuje reakciju EU, najavljuje “finansijske sankcije” za Dodika

Johann Sattler @YouTube

Specijalni izaslanik EU za Bosnu i Hercegovinu (BiH) Johann Sattler ne isključuje mjere EU s obzirom na tenzije u ovoj državi, uključujući i “finansijske sankcije” koje su za njega “način da se jasno pokaže da je to što se radi protivno svim pravilima”.

“Postoje različiti načini da se reaguje“, odgovarao je Sattler u srijedu, gostujući na austrijskoj državnoj televiziji, na trenutni bojkot institucija države BiH od strane bosanskih Srba, kao i ostalim dešavanjima u ovoj zemlji s jugoistoka Evrope.

“Imamo ‘de facto‘ blokadu najviših i najvažnijih institucija. Imamo blokadu Predsjedništva BiH, parlamenta, ali i Vijeća ministara BiH“, rekao je Sattler objašnjavajući trenutnu situaciju iu BiH.

Postoje načini i sredstva

“Sve ovo bi se moglo shvatiti i kao pokušaj Milorada Dodika da ‘natjera’ drugu stranu, odnosno Bošnjake, za pregovarački sto“, smatra Sattler.

Na kraju je specijalni izaslanik EU za BiH kazao da “postupci bosanskih Srba nisu samo protiv zakona, nego su i protiv zahtjeva zemlje za članstvom u EU“.

”To je također pitanje izgradnje zajedničkog ekonomskog prostora. Još uvijek postoje barijere u trgovini između entiteta. Ono što ovdje vidimo je nešto što ide u potpuno drugom smjeru. S tim u vezi, postoje načini i sredstva da se to jasno riješi“, zaključio je Sattler.

Vezane vijesti

Izgubila muža, sina i snahu, sa 113 KM brine o troje unučadi

Poznata televizijska emisija “Ispuni mi želju” svake sedmice donosi nove, neispričane teške i izazovne životne sudbine stanovnika Bosne…

Rusija uz pomoć Dodika spriječava pristup BiH u NATO savez

Dok je veći dio međunarodne pažnje usmjeren na potencijalnu rusku invaziju na Ukrajinu, mala država koja se nalazi…

“Želimo biti ravnopravni u našoj domovini Bosni i Hercegovini”

Sasvim je očito da će subotnje zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, koji okuplja većinu hrvatskih političkih stranaka…
Total
21
Share