Schmidt želi spriječiti rat, poziva na uvođenje “personalnih sankcija Dodiku”

Christian Schmidt @YouTube

Visoki predstavnik UN-a u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt izjasnio se protiv podjele BiH, te je pozvao na uvođenje personalnih (ličnih) sankcija Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda.

“Da se sadašnji sukob ne pretvori u žestoku konfrontaciju u kojoj ljudi pucaju jedni na druge, moramo jasno reći: država ne treba da se dijeli i ona treba da funkcioniše“, rekao je Schmidt u intervjuu za njemački portal “The Pioneer“.

Schmidt je istovremeno ukazao na činjenicu da Dodikov postupak zahtijeva reakciju.

Uslovljavati novčanu pomoć

Personalne sankcije bi bile opcija“, naglasio je on, dodajući da je za to potrebna saglasnost u Evropskoj uniji (EU). Međutim, pozvao je na pružanje finansijske pomoći Bosni i Hercegovini, za koju bi, prema njegovom mišljenju, trebalo ispuniti niz uslova.

“Preporučujem da to učine svi međunarodni donatori, a ne samo Evropska unija“, zaključio je Schmidt. koji će u srijedu, kako prenosi “The Pioneer“, govoriti u Komitetu Bundestaga za evropska pitanja, gdje će informisati prisutne o situaciji na Zapadnom Balkanu.

Vezane vijesti

Stolac: Obnovljena porodična kuća tragično stradale Elmire Sefo

Stočanka Elmira Sefo (27) tragično je stradala 22. aprila u zemljotresu koji je pogodio Hercegovinu, nakon što se…

Najniža plaća u FBiH će zapravo “narasti” na 717 KM mjesečno

Iako je u medijima već ranije najvljivano da će najniža plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) od…

“Izetbegović, Turkovićka i Alkalaj sa Dodikom mlataraju kako hoće”

Komentarišući najnovije izjave, ali i stavove Milorada Dodika, Igor Crnadak, poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS)…
Total
1
Share