Skandal u Crkvi: Međugorski fenomen bi mogao biti lažan i bez ikakvog osnova

“Brdo ukazanja” iznad Međugorja @YouTube

U Međugorju, četrdeset godina nakon prvih navodnih Gospinih ukazanja, nema ovjerenih čuda. Naime, od deset slučajeva pretpostavljenog čudesnog izlječenja podnesenih liječničkom savjetu “Kongregacije za kanonizaciju svetaca”, samo pet je ispitano jer su smatrani pouzdanim.

Četiri, od ukupno pet navedenih slučajeva, bilo je podvrgnuto dubinskom ispitivanju jer su vjerovatno smatrani neobjašnjivim. Na kraju su razmatrana samo dva slučaja jer su bili povezani i praćeni ozbiljnom medicinskom dokumentacijom.

Reklama ogromnih razmjera

“Međutim, nijedan se slučaj na kraju nije mogao smatrati naučno neobjašnjivim”, jedan je od zaključaka koji proizlaze iz nove knjige Davida Murgie “Proces u Međugorju“, piše italijanski portal “Il Gazzettino“.

U knjizi su obrađeni svi tajni i neobjavljeni izvještaji Papinske komisije koju je vodio kardinal Camillo Ruini koji je istraživao Međugorje. Povjerljivi dokumenti, ispitivanja, prepiske, dosijei tajnih službi, inspekcije, medicinski izvještaji, pronađene audio kasete – sve je proučavano s namjerom da se pokuša shvatiti da li je ono što se dešava u malom hercegovačkom mjestu autentičan natprirodni događaj ili reklama ogromnih razmjera.

Međugorje zapravo ostaje za Crkvu jedan od najkontroverznijih fenomena posljednjih nekoliko decenija.

Šokantni dokumenti

“Ovi dokumenti, po mom mišljenju, mogu biti od velike pomoći u formiranju vlastitog rasuđivanja“, objašnjava Murgie za “Il Gazzettino“, inače novinar po profesiji.

“Postoje neki potpuno neobjavljeni dokumenti, ponavljam, nikad objavljeni i šokantni, koji bi mogli bolje pomoći vjernicima, kao što se dogodilo i meni, koji traže istinu, i onima koji vjeruju u Međugorje“, podvlači Murgia.

Do sada je, prema navodima arhive međugorske Župe sv. Jakova, zabilježeno ukupno 487 ozdravljenja, 421 osoba je pronašla svoj poziv (svećenički ili redovnički), tokom svih ovih godina u Međugorje je došlo oko 150.000 svećenika i najmanje 25 miliona vjernika.

Skandal neviđenih razmjera

Među zanimljivostima sadržanim u novoj Murgieovoj knjizi jeste i činjenica da će tajne službe nastaviti, nakon više decenija, da kontrolišu ono što se dešava u Međugorju.

Murgie također otkriva u svojoj knjizi i neke povjerljive razgovore sa nekim od članova Papinske komisije.

“Zamislite neviđeni skandal koji bi nastao u Crkvi da se međugorski fenomen pokaže lažnim, umjetnim i bez ikakvog osnova. Prevario bi mnoštvo ljudi”, kazao je Murgieu jedan od članova Papinske komisije, s razlogom želeći ostati anoniman.

Vezane vijesti

Studenticama koje su veličale ratne zločince Dodik će pomoći da studiraju u RS

Nakon što su se 11. jula na društvenim mrežama pojavile “screenshot fotografije” sa privatnih Instagram profila dvije studentice…

Da mi za Bjelašnicu treba pasoš!? Milorade, to se nikad neće desiti

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik stranka “Narod i Pravda” (NiP), kazao je da…

“Nelegalno tužilaštvo formiralo predmet protiv Milorada Dodika”

Srđan Mazalica, zamjenik predsjednika Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini (NS) bh. entiteta Republike Srpske (RS), ocijenio je danas…
Total
0
Share