Škola traži od Emele da odluči: “Da li si ti Srpkinja ili Bošnjakinja?”

Emela Halilović @srpskainfo.com

Cijeli život Emela Halilović, kćerka Srpkinje i oca Bošnjaka, bila je tražena da odluči kojem narodu u BiH pripada.

Emela Halilović (15) živi u Tuzli, mjestu za koje kaže da je grad ljubavi, gdje te niko ne pita ko si i šta si, ali gdje se svi osjećaju ugodno, bez obzira na nacionalnost i etničku pripadnost. Međutim, ako insistirate da se izjasni, Emela bi odgovorila da joj je majka Srpkinja, a otac Bošnjak i da sebe vidi kao pripadnicu obje grupe.

“Prvi put je to bila tema u osnovnoj školi, tada je moja majka govorila umjesto mene, a kada sam krenula u srednju i kada su me zamolili da se odlučim, shvatila sam da nisam dijete običnog para, nego iz takozvanog ‘mješovitog braka’”, kazala je Emela, čiju priču prenosi austrijski “Kosmo“.

Smatra da je smiješno da se izraz “miješani brak” koristi samo zato što joj je otac Bahrudin, a majka Milena.

Tužna spoznaja

“Sada, kada je starija i zrelija, shvaća da je bitno kojem od tri naroda pripadaš i da se moraš izjasniti po ustavu ako želiš da ostvariš svoja prava”, dijeli svoju tužnu spoznaju Emela. Ona je i dalje odlučno odbila da se “izjasni”.

“Morala bih da se odreknem dijela sebe sa tim izborom”, kazala je.

Ne razumije, kaže, zašto bi se u školi identifikovala kao Bošnjakinja, Srpkinja ili Hrvatica.

Toliko “prednosti u različitosti”

“Biti dijete iz ovog ‘mješovitog braka’ za mene znači sreću i da mogu da biram, željela bih da se ponovo rodim u jednom takvom, jer je toliko različitosti u mojoj porodici i užem porodičnom krugu. Mnogo je prednosti, volim da slavim i Bajram i katolički i pravoslavni Božić i Uskrs i sve”, objašnjava Emela.

Njeni roditelji bi razumjeli da je izabrala “stranu” jer bi joj tako bilo lakše za budući život. Ali ona to ne želi.

“U meni je previše ljubavi za obje strane i jednostavno se ne mogu odlučiti. Želim da živim život bez razdvojenosti, niko mi nije prebrojao zrnca krvi da bi mi rekli ko sam i šta sam”, zaključuje ova 15-godišnjakinja.

Vezane vijesti

Svjetski mediji: Usred krize bosanski političari sebi isplaćuju veće plate

Nakon mnogo vremena, u Bosni i Hercegovini je konačno izglasan državni budžet koji također predviđa povećanje plata političarima.…

Dodik ignorisao Schmidta / Dodik se rukovao i razgovarao sa Schmidtom

Koliko su mediji polarizovani u Bosni i Hercegovini, i nastoje svojoj publici prikazati određeni događaj na način kako…

BiH zbog sankcija političarima nije pozvana na “Samit za demokratiju”

Proteklih nekoliko sedmica, a posebno posljednjih nekoliko dana, aktuelizovano je pitanje nepozivanja predstavnika Bosne i Hercegovine (BiH) na…
Total
39
Share