Spomenici propadaju, narod se masovno iseljava i umire od korone, ali nikoga nije briga

Urušavanje kule u Počitelju @YouTube/BHRT

Teško je ne primjetiti da se u Bosni i Hercegovini, gledano iz ugla onih koji su na vlasti već duži niz godina, mnogi problemi samo konstatuju, ali se na većini od njih uopšte ne radi na njihovom otklanjanju.

Posljednji i možda najočitiji primjer jeste Počitelj, zaštićeni Nacionalni spomenik države BiH, o kome nadležne institucije ne vode adekvatnu brigu s ciljem stručne zaštite, kako od vremenskih uticaja, tako i od sve većeg uticaja turističkog poŧencijala ovog “bisera Hercegovine”.

Video: YouTube

Osim na pojedinim vjerskim objektima u Počitelju, gdje je zabilježeno urušavanje dijela drvene konstrukcije, najveću pažnju izazvalo je urušavanje krova poznate počiteljske kule koja dominira ovim mjesŧom.

Skretanje pažnje

S druge strane, u Bosni i Hercegovini nije mnogo bolje niti u pogledu odnosa vlasti prema običnom čovjeku, gdje iseljavanje u potrazi za boljim uslovima života nije zaustavila čak niŧi pandemija virusa korona.

O tome da je ova država i dalje druga u svijetu (i prva u Evropi) po broju umrlih od virusa korona na milion stanovnika, odavno je postala normalna stvar među političarima kojima je očito i dalje najvažnija stvar “bitka za fotelje”, “zveckanje oružjem”, “prizivanje nekog novog raŧa”…

Podaci: Twitter

Vezane vijesti

“Treći entitet” ili veto iz Hrvatske na kandidatski status za BiH

Više nego očigledno, primjer Bugarske predstavlja presedan u Evropskoj uniji (EU), jer nakon što je vlada u Sofiji…

“Kompromis”: Na pomolu sporazum Hrvata i Bošnjaka o Izbornom zakonu

Još jedni historijski pregovori dešavaju se u Bosni i Hercegovini, ovaj put u Neumu, gdje domaće stranke uz…

“Ako nam Evropa obustavi kreditiranje, Kina je rješenje za nas”

Govoreći u još jednom od intervjua za medije u bh. entitetu Republika Srpska (RS), ovaj put povodom neustavnog…
Total
0
Share