“Srbi se mogu suočiti sa istim krajem kao i Armenija”

Milorad Dodik i Vladimir Putin @rtrs.tv

Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), kao i separatistička i provokativna retorika Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, učinila je Bosnu i Hercegovinu (BiH) državom koja je dovedena do ivice građanskog rata, opisao je trenutnu situaciju u BiH poznati turski novinar i pisac Ayhan Demir.

Ruska intervencija u Gruziji i njeni realizovani planovi u Ukrajini, dio su uticaja ove države koji želi proširiti i na Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, pa čak i na Kosovo. Sve te radnje koje preduzima Rusija uopšte nisu prikrivene, već se otvoreno podržavaju“, napisao je Demir u svom autorskom tekstu objavljenom na turskom portalu “Milat“.

Napominjući da je Rusija uzrok svih trenutnih događanja na Balkanu, Demir navodi da “ruski obavještajci podržavaju srpske nacionaliste u Bosni i Hercegovini, odnosno njihov entitet RS, značajno povećavajući svoje obavještajno prisustvo u regionu”.

“Njihov zadatak je ‘očistiti put’ entitetu Republika Srpska da se odvoji od Bosne i Hercegovine, ali i špijunirati vojnu industriji Federacije Bosne i Hercegovine i prikupljati informacije o naoružanju koje se tamo proizvodi”, smatra Demir.

Ruski pijuni

Turski novinar smatra da su “Srbi u srpskom entitetu u Bosni i Hercegovini, baš kao i oni na sjeveru Kosova, samo pijuni u većoj igri koju sprovodi Rusija“.

“Srbi u BiH djeluju kao ‘portparol’ svojih ‘vlasnika’, Srbije i Rusije, koji postavljaju temelje za buduće operacije u Bosni i Hercegovini. Za njihovo sprovođenje koriste lidera bosanskih Srba Milorada Dodika koji ruši ustavni poredak i vrši otvoreni pokušaj državnog udara. Ali, baš kao i u slučaju Armenije, Srbi se suočavaju sa posljedicama na koje nikada nisu računali. Dok s jedne strane sve više gube svoju mladu radnu snagu, koja odlazi u Evropu, s druge strane srpski entitet u BiH se sada suočava i sa mogućim dodatnim sankcijama i izolacijom“, zaključio je Demir.

Vezane vijesti

“Budimpešta smatra Dragana Čovića prijateljem”

Predsjdnik HDZ-a BiH, Dragan Čović, danas se u Mostaru zahvalio Mađarskoj, ovogodišnjem partneru, uoči početka 23. Međunarodnog sajma…

Cijena goriva bi mogla biti niža za 0,54 KM, ali “državu nije briga”

Poznati bh. ekonomski analitičar Faruk Hadžić, u današnjoj objavi na svom Facebook profilu ponovo je apelovao na nadležne…

“Nemojte brisati Vulinov mural, ovo je spomenik ludilu!”

Kako su “slavodobitno” objavili današnji mediji, kako oni iz ovog dijela BiH, tako i oni iz Srbije, preko…
Total
1
Share