“Srbi se mogu suočiti sa istim krajem kao i Armenija”

Milorad Dodik i Vladimir Putin @rtrs.tv

Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS), kao i separatistička i provokativna retorika Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, učinila je Bosnu i Hercegovinu (BiH) državom koja je dovedena do ivice građanskog rata, opisao je trenutnu situaciju u BiH poznati turski novinar i pisac Ayhan Demir.

Ruska intervencija u Gruziji i njeni realizovani planovi u Ukrajini, dio su uticaja ove države koji želi proširiti i na Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, pa čak i na Kosovo. Sve te radnje koje preduzima Rusija uopšte nisu prikrivene, već se otvoreno podržavaju“, napisao je Demir u svom autorskom tekstu objavljenom na turskom portalu “Milat“.

Napominjući da je Rusija uzrok svih trenutnih događanja na Balkanu, Demir navodi da “ruski obavještajci podržavaju srpske nacionaliste u Bosni i Hercegovini, odnosno njihov entitet RS, značajno povećavajući svoje obavještajno prisustvo u regionu”.

“Njihov zadatak je ‘očistiti put’ entitetu Republika Srpska da se odvoji od Bosne i Hercegovine, ali i špijunirati vojnu industriji Federacije Bosne i Hercegovine i prikupljati informacije o naoružanju koje se tamo proizvodi”, smatra Demir.

Ruski pijuni

Turski novinar smatra da su “Srbi u srpskom entitetu u Bosni i Hercegovini, baš kao i oni na sjeveru Kosova, samo pijuni u većoj igri koju sprovodi Rusija“.

“Srbi u BiH djeluju kao ‘portparol’ svojih ‘vlasnika’, Srbije i Rusije, koji postavljaju temelje za buduće operacije u Bosni i Hercegovini. Za njihovo sprovođenje koriste lidera bosanskih Srba Milorada Dodika koji ruši ustavni poredak i vrši otvoreni pokušaj državnog udara. Ali, baš kao i u slučaju Armenije, Srbi se suočavaju sa posljedicama na koje nikada nisu računali. Dok s jedne strane sve više gube svoju mladu radnu snagu, koja odlazi u Evropu, s druge strane srpski entitet u BiH se sada suočava i sa mogućim dodatnim sankcijama i izolacijom“, zaključio je Demir.

Vezane vijesti

Najniža plaća u FBiH će zapravo “narasti” na 717 KM mjesečno

Iako je u medijima već ranije najvljivano da će najniža plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) od…

Kako protiv “Omikrona” u BiH: Skoro 90% hospitalizovanih pacijenata je nevakcinisano

Iako su pojedini mediji u BiH objavili da su u mikrobiološkoj laboratoriji Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS)…

Čović ponovo obmanjuje javnost i međunarodne posrednike

Nakon neuspjelih pregovora oko izmjena Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini danas je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH,…
Total
1
Share